2021 Finca Sandoval, La Rosa, Castilla-La Mancha, Spanien

2021 Finca Sandoval, La Rosa, Castilla-La Mancha, SpanienGert E’s anden vin var skam også spansk, for det er topvinen hos Finca Sandoval i og det var 2021 La Rosa fra appellationen DO Manchuela i vinområdet Castilla-La Mancha.

Bodegas Finca Sandoval ligger ved den lille by Ledaña i DO Manchuela, omkring 400 kilometer syd for Barcelona.

Det er et område, som er lidt køligere end resten af La Mancha området. Der falder mere nedbør og markerne ligger i 700-800 meters højde, altså gode forhold for vindyrkning i forhold til regionen generelt.

Vingården ejes af Victor de la Serna, som er en ret anerkendt og berømt spansk journalist. Han grundlagde sin vingård i 1998 med hjælp fra ønologen Rafael Orozco. De startede med at tilplante markerne med Syrah og Touriga Nacional.

Derudover købte de nogle marker med gamle vinstokke med nogle af de bedste røde sorter for området, bl.a. Bobal, Monastrell, Garnacha Tinta, Garnacha Tintorera og Moravia Agria.

Samlet ejer og lejer vinhuset 26 hektar vinmarker, de fleste omkring Ledaña, men også i andre områder af Manchuela, lige fra Landete i nord ved grænsen til Aragón til Pozo Lorente mod syd. De ældste vinstokke er plantet i henholdsvis 1939, 1942 og 1960. Og alle markerne drives 100% certificeret økologisk.

Indenfor de seneste år har huset ansat den eftertragtede vinmager Javier Revert … og med han ved roret har de bevæget sig fra en den mere opulent stil mod en langt mere ren og saftig stil.

Javi Revert har især gjort sig bemærket med sit personlige projekt af samme navn, hvor den mere letløbende stil har fået de internationale anmeldere som The Wine Advocate og Decanter til at diske op med rosende omtale og svimlende høje anmeldelser.

Denne La Rosa er en enkeltmarksvin frembragt fra lavtydende Bobal-vinstokke plantet helt tilbage i 1939 i kombination med 30% hvide druer. Alle Bobal druerne kommer således fra højtbeliggende, veldrænende og kalkstensrige jorde.

Vinen er lavet med spontangæring … både med afstilkede druer og med hele klaser og alene druernes egne gærceller. Efter endt gæring er vinen lagret 15 måneder på brugte franske fade inden aftapning på flaske med et absolut minimum svovl … og der laves kun 2.500 flasker af vinen årligt.

Duftmæssigt er det en mørk vin … har nogle vilde nordrhôneske hestekræfter med velhængt kød, jod, blodpølse, saltlakrids, enebær og mørkbitter chokolade, men også nogle mere lyse noter med frugt af kirsebær, ribs og brombærmarmelade tilsat blomster, peber, tørt cedertræ, blæk, tørre papkasser med en temmelig tæt og krydret fornemmelse.

Sådan smager vinen faktisk også … flekser med musklerne, hvor peber, krydderier, tør engelsk lakrids og frugt med sorte kirsebær, hindbær og lemon dukker frem og giver masser af et lyst bid, syrlig og bitter smag. Det er sgu godt og vinen har et lidt læskende hjerte samt en saftig sjæl, hvilket er med til at give en elegance midt i de knytnævekraftige og krydrede smage. Tossegodt og 94 point.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 349 kr., mens prisen er 305 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7