2022 Domaine les Bruyères, Syrah les Monestiers IGP, Rhône, Frankrig

2022 Domaine les Bruyères, Syrah les Monestiers IGP, Rhône, FrankrigVi fortsatte de nordrhônske vine med en 2022 Syrah les Monestiers IGP fra Domaine les Bruyères og denne er en vin lavet med opkøbte druer i modsætning til husets normale vine.

Domaine les Bruyéres ligger i byen Beaumont-Monteux 5-6 kilometer nord for Valence og drives af David Reynaud. Selve vingården stammer tilbage fra 1700-tallet, men der blev først lavet vin på gården i slutningen af 1800-tallet, hvor Auguste Serret og Adélaïde Marron anlagde vinmarkerne.

Senere blev driften overtaget af sønnen Joseph Serret og dennes hustru Gabrielle Ronjat. Efter 2. verdenskrig giftede deres datter Josette Serret sig med Georges Reynaud og det er ham, som fik gang i en større vinavl på de dengang 7 hektar vinmarker.

De solgte dog blot alle druerne til det lokale vinkooperativ Cave de Tain l’Hermitage, som den dag i dag fortsat er den største producent i området.

I 1988 blev driften overtaget af Georges’ datter Marceline og det var under hendes ledelse, at familien begyndte med egenproduktion samt køb af flere marker. Siden år 2000 har det imidlertid været Marcelines søn David Reynaud, som har forestået driften og produktionen af vinene fra Domaine les Bruyéres.

David er uddannet ønolog og har siden overtagelsen i år 2000 virkelig vendt op og ned på produktionen. Ved overtagelsen blev udbyttet straks sænket og produktionsmetoderne omlagt for at skabe mere intense og karakterfulde vine med tydeligt terroir.

I første ombæring blev hele fremstillingsprocessen omlagt til økologisk produktion, men siden 2005 er Domaine les Bruyères gået et skridt videre og er blevet 100% biodynamisk.

David har også købt yderligere jordlodder, således Domaine les Bruyéres i dag ejer 27 hektar vinmarker, hvoraf hele 14,5 hektar er AOC Crozes-Hermitage. Der dyrker han fortrinsvis Syrah, men også Marsanne, Roussanne, Mondeuse Blanche og Viognier til hvidvin, Grenache til en rosévin samt en smule Persan og Merlot.

Det meste markarbejde på Domaine les Bruyères laves i hånden og ved høsten foretages der strikt sortering af druerne både i marken og inden vinifikationen.

Kælderen er beliggende helt under jorden, så al transport af druerne sker ved hjælp af tyngdekraften. Gæringen foregår hovedsageligt i store betonæg, som giver en mere harmonisk gæring. Der svovles kun ganske let.

Udover at lave vin på druer fra sine 27 hektar, så opkøber David Reynaud også druer fra andre producenter og disse holdes adskilt fra egne vine … egne vine på den ene side i lageret og vine på opkøbte druer i den anden side.

Denne Syrah les Monestiers IGP er netop en vin, som er lavet på opkøbte Syrah druer fra andre producenter i Crozes-Hermitage og er fra 15 år gamle vinstokke.

Vinen er lavet med fuldstændig afstilkning og spontangæring alene med druernes egne gærceller. Gæring og maceration er sket på store cementtanke og der er vinen også lagret efter endt fermentering.

Det stinker nærmest af Nordrhône … men på den fede måde med en animalsk, herlig aroma med flæsk, ko-lort, mødding, ymer, mælkede noter, hængt kød, røg, peber og en mørk frugt med brombær, tjære, enebær og virkelig bare total landlig.

Smagen er tær, stram, sur med lakridsrod, tør engelsk lakrids, solbær, brombær og ribs suppleret med sorte oliven, tobak, en stærk espresso og total frugttung på den bedste måde. Der er måske ingen elegantier, men man får frugten lige i hovedet … direkte og uden sminke. 92 point.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 195 kr., mens prisen er 150 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7