2014 Vega Sicilia, Valbuena 5°, Ribera del Duero, Spanien

2014 Vega Sicilia, Valbuena 5°, Ribera del Duero, SpanienI den vinøse vandring mellem druesorter, så smagte vi næst lidt Tempranillo og her smukt fortolket af en af de store … af Bodegas Vega Sicilia, for det var nemlig deres 2014 Valbuena 5°.

Vega Sicilia er det mest prestigefyldte vinhus i Spanien og var det første vineri i Ribera del Duero … grundlagt et helt århundrede inden appellationen blev dannet. Det har overlevet både sygdomme og krige og er til dags dato et af de mest berømte og anerkendte vinhuse i verden.

Historien om Bodegas Vega Sicilia går tilbage til det 17. århundrede, men det var først i 1859,  hvor Don Eloy Lecanda overtog vingården fra sin far, at vinhusets nuværende historie begynder.

Eloy Lecanda interesserede sig meget for vinbrug og tog i 1864 til Bordeaux for at købe vinstokke. Han købte 18.000 stokke Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot og Pinot Noir.

I 1888 kom Lecanda i økonomiske vanskeligheder, så i 1903 måtte ejendommen overgå til Antonio Herrero Velázques-Duró, mens alle vinkældrene samtidig blev midlertid lejet ud til Palacio-brødrene, der ansatte Domingo Garramiola til at lave vin for dem.

I løbet af 1920’erne opnåede Vega Sicilia sin første store berømmelse og fik adskillige priser. Vinbruget var imidlertid ikke rentabelt, og det blev solgt igen i 1952. Det skiftede så ejere et par  gange indtil 1982, hvor familien Alvarez overtog det. Det var faktisk samtidig med, at appellationen Ribera del Duero blev officiel.

Alvarez familien har løbende udvidet deres portefølje og bygget hele 5 vinerier, med hver deres brand, siden overtagelsen af Vega Sicilia. Alion, 15 kilometer fra Vega Sicilia, Oremus i Tokaji i Ungarn, Pintia i Toro og sidst men ikke mindst Macan i Rioja, som er et samarbejde mellem Rothschild og Vega Sicilia.

Vega Sicilia har i dag over 200 hektar vinmarker plantet på adskillige forskellige små terroirs og beliggende i op til 700 meters højde med en temperatur, der er mere beskeden i de varme måneder.

Familien investerer konstant og gennemser og revurdere sine processer jævnligt, hvilket sikre den høje kvalitet altid. Gennem de seneste 50 år har der kun været 3 ansvarlige vinmagere tilknyttet og senest Gonzalo Iturriaga ankom i 2015 og han har finpudset sine forgængeres arbejde og har tæmmet vinene en smule.

Produktionen hos Vega Sicilia er helt traditionel og naturlig. Hos Vega Sicilia interesserer man sig ikke for kvantitet, men kun for kvalitet og karakter.

Nogle år er det således ikke muligt at producere den dyre topvin Unico eller andenvinen Valbuena. Vinene frigives heller ikke til salg i kronologisk rækkefølge efter årgang, men alle årgangene følges og vurderes individuelt og frigives først, når Vega Sicilias vinmager mener, at de er klar til salg.

Denne 2014 Valbuena 5° er det primært Tempranillo tilsat lidt Merlot og i denne 2014 er andelen af Merlot på 5%. Vinen gærer helt spontant i temperaturkontrollerede rustfrie ståltanke. Efter den malolaktiske gæring lagres vinen derefter i nye og brugte franske og amerikanske fade i forskellige størrelser, og herefter hviler den til sidst 5 år på flaske før frigivelse, hvilket også har givet vinen dens navn Valbuena 5º.

Duftmæssigt er det en virkelig rund, sødlig krydret vin, hvor der omgående fornemmes sødbrændte fade, kakao, kaffe, vanilje og ret arketypisk Ribera del Duero. Frugten er blid, blød og rund med både solbær og sorte kirsebær, tykke, fede vaniljestænger, smågrøn note af træ, peber og figner … men dufter ret fabelagtig og virker bare så balanceret.

Smagen er smuk … nærmest mundsmeltende, blød som den blødeste barnenumse iført en ny og varm bomulds frotté badekåbe, soft og cremet, blidt, lækkert og samtidig lidt surt med en fløjlsagtig frugt af mørke bær, solbær og bagte figner samt ristede noter. Det er sgu en vin, som er svær at se sig sur på, for det er episk godt skruet sammen og alt er zen … og Houlberg er glad. 97 point.

Forhandles flere steder, fx hos Slagelse VinKompagni, hvor en flaske i denne årgang koster 1.399 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7