2021 Rocca del Principe, Tognano Fiano di Avellino Riserva, Campanien, Italien

2021 Rocca del Principe, Tognano Fiano di Avellino Riserva, Campanien, ItalienMed næste syditalienske hvidvin rykker vi ind på fastlandet, for i de grønne bakker i Irpinia tæt ved byen Lapio sydvest for Taurasi i Campanien finder vi Rocca del Principe, som står bag denne 2021 Tognano Fiano di Avellino Riserva.

Azienda Vitivinicola Rocca del Principe di Fabrizio Aurelia er grundlagt i 2004  af Ercole Zarrella, hans hustru Aurelia Fabrizio og hans bror Antonio. De kommer fra en familie, der altid har viet deres liv til jorden, efter mange års salg af druer til andre, så besluttede de selv at starte med at lave deres egne vine.

Rocca del Principe har samlet 10 hektar vinmarker, hvoraf 5 hektar ligger i Fiano på Arianiello-bakken … faktisk ligger vingården, hvor zonerne til Taurasi DOCG og Fiano di Avellino DOCG overlapper hinanden. Vinmarkerne er placeret i to modsatte sider af bakken, nordsiden og sydsiden … på sydsiden dyrkes de røde druer og på nordsiden dyrkes de hvide sorter.

Jordbunden i Rocca del Principes marker er af vulkansk herkomst fra et af Vesuvs mange udbrud med underliggende lerjord, der holder godt på vandet og giver friskhed.

Markerne dyrkes økologisk, men dog uden certificering. Den store højde og den friske jordbund giver vine, røde som hvide, der først og fremmest er domineret af mineralitet og en nærmest glitrende friskhed.

Denne Tognano Fiano di Avellino Riserva er fra enkelt vinmarken Tognano, der ligger i 550 meters højde og bl.a. har nogle gamle pre-phylloxera stokke med Fiano druen, men de fleste er dog plantet omkring 1990 og druerne er høstet i starten af oktober.

Vinen er lavet ved, at vinen først ligger køligt med en maceration med drueskindet i 15 timer, hvorefter gæringen er sket i ståltanke over 45 dage. Efter endt fermentering er vinen lagret sur lie i 12 måneder på ståltankene og yderligere 12 måneder på flaske.

Igen er der her en aroma med blomstersæbe, urter, harpiks, grønne blade, nødder, oregano, melon, mirabiller, nektariner, fersken samt umodne pærer. Der kommer også lidt honningagtige noter og en smule mineralitet.

Det er smagsmæssigt en vin med en vis fyldighed, fedme og pænt koncentreret. Frugten virker en smule kandiseret med lemon, grape og grillet citron. Det er ganske cremet … næsten på vej til at være olieret og syltet, men samtidig uden at miste en rank friskhed. 92 point.

Forhandles af Estrup & Udsen, hvor en flaske koster 225 kr.

Vinanmeldelse 5/7