2020 World Wild Wines, Ideal Branco, Dão, Portugal

2020 World Wild Wines, Ideal Branco, Dão, PortugalDet næste portugisiske vinhus har et ganske internationalt navn, nemlig World Wild Wines og jeg smagte næst deres 2020 Ideal Branco.

Bag World Wild Wines står Carlos Raposo, der er en af Portugals dygtige unge vinmagere.

Som blot 16-årig startede han på ønologi-kostskole i Bairrada. Efter endt studentereksamen i ønologi tog han som blot 20 årig til Frankrig  for at studere vin i Bordeaux og Bourgogne.

Det blev til en Bachelor i vitikultur fra universitetet i Bourgogne og en kandidatgrad i ønologi fra universitetet i Bordeaux, Derefter har han arbejdet med vin i Bordeaux, Bourgogne og Napa Valley inden han i 2011 vendte hjem til Portugal, hvor han blev ansat hos Dirk Niepoort.

Han fik hurtigt ansvaret for al produktion på gården Quinta de Nápoles i Douro og avancerer derfra til rollen som hovedansvarlig vinmager i Niepoort-koncernen.

I 2018 forlod Carlos Niepoort for at vende hjem til Dão, for i sin fødeby Nelas etablerede han sig i onklens nedlagte vineri, hvor han startede projektet Vinhos Imperfeitos. Vinene derfra opnåede ret hurtigt stor berømmelse i Portugal og fik fremragende karakterer fra internationale og nationale vinanmeldere.

I 2020 besluttede  Carlos at lave flere vine … og nu under brandet World Wild Wines og denne Ideal Branco er én af disse vine. Den er lavet på et blend af druerne Encruzado, Bical og Malvasia, der kommer fra 30-60 år gamle vinstokke.

Efter høst er druerne presset og hviler i 24 timer i  rustfri stålkar, hvorefter gæringen er sket ved kontrolleret temperatur, men uden tilsætning af kemikalier. Mosten gæret med de naturlige gærceller og efter endt fermentering er vinen lagret 11 måneder på franske egetræsfade. Der er lavet 1.845 flasker af vinen.

I næsen har denne vin en sjov parfumeret aroma, der suppleres af kæmpe sur lie smørfedme og fagpræg med vanilje, karamel, linolie, blomsterpollen, briocheboller, let honning, røg og lidt sten.

Smagen er blød og lidt burgundisk, syreniveauet er forholdsvis lavt, hvilket er med til at give en mere cremet, blid og næsten doven smag med nogle mjød noter, modne æbler, honning … men reddes af mere klare citrus elementer. 91 point.

Forhandles af Vinho, hvor en flaske koster 215  kr.

Vinanmeldelse 5/7