2016 Domaine Clotaire Michal, Beaujolais Villages Libation, Bourgogne, Frankrig

2016 Domaine Clotaire Michal, Beaujolais Villages Libation, Bourgogne, FrankrigSikke en vin … WAUW. Vinen jeg snakker om er denne smukke og letlevende Beaujolais Villages Libation 2016 fra det lille vinhus Domaine Clotaire Michal.

Vinhuset er grundlagt af den unge, vilde ildsjæl og vinmager Clotaire Michal, som har sit lille vinhus på sydvendte højdedrag lige syd for Brouilly i Beaujolais.

Før etablering af vinhuset brugte han 13 år hos nogle af de ypperste vinproducenter rundt om i Frankrig. Han færdiggjorde fx sin læretid til vinmager hos Clos Marie i Languedoc, hvorefter han i perioden fra 2007 til 2012 arbejdede for Cornas legenden Thierry Allemand.

Efter arbejdstid hos Allemand lavede Clotaire Michal endda sin egen Saint Joseph fra lejede marker, men dette stoppede han dog med for at finde et sted til sit eget vinhus.

I hans søgen efter gode marker til at starte sit eget vinhus, faldt valget på nogle unikke, sydvendte højdedrag lige syd for Brouilly i Beaujolais. Her fandt han unikke marker med meget gamle stokke og hans vine kommer fra samlet 4,5 hektar vinmarker med stokke på henholdsvis 40-80 år og 100 år gamle vinstokke.

Han har ikke valgt at købe marker i berømte appellationer som Morgon og Fleurie, for han mener, at man sagtens kan finde marker på mindst samme niveau andre steder. Clotaire siger selv; Hvis man ved, hvor man skal kigge, kan man få lige så godt terroir og endnu ældre vinstokke udenfor de kendte cru’er. Så jeg behøver ikke kendte marker, men bare gode marker for at lave den vin, jeg vil lave.

Alt, hvad Clotaire foretager sig, tager afsæt i et 100% økologisk og biodynamisk vinbrug, men er dog ikke certificeret endnu. Tilgangen er kun brug af håndplukkede druer, gæring af hele klaser, kun brug af vildgær, under 30 miligram svovl pr. liter, som tilsættes ved gæring, ingen chaptalisering samt ingen opvarmning for at koncentrere farven.

Lagringen sker på gamle fade og på tanke, mens presningen af druerne sker på en antik gammel vertikal presse, for så at få den reneste og fineste vin … kort sagt – en old-school-approach, hvor inspirationen fra Thierry Allemand tydeligt ses.

Vinene er alt det, du normalt ikke regner med i en Beaujolais … her finder du ingen bananer og saftige frugtbomber med psykedelisk lilla farve, men nærmere vine med et klassisk burgundisk udtryk med masser af balanceret, intens og meget ren frugt.

Denne Libation 2016 er første årgang af vinen, der også fremover kun skal laves i de bedste årgange. Det er en vin, som opholder sig over 3 år i kældrene inden frigivelse og der er i 2026 kun lavet et enkelt fad.

Druerne udbløder i 13 dage og gærer omkring 30 dage med druens egne gærceller uden tilsætning af svovl. Efter endt fermentering er vinen så lagret 12 måneder på fad og 12 måneder på tank inden den aftappes på flaske uklaret og ufiltreret. Derefter ligger flasken så yderligre 12 måneder inden frigivelse.

WAUW … grumset og med den lækreste duft, stald, ganske landlig, tør og bondsk, men også luftig med et klassisk snit, lædersåler, tørt træ, nytårskrudt, lyse kirsebær, kanel, vanilje, røg og sødbrændte fade. Man bliver omgående glad i hovedet.

I munden … hvor det godt … og klart ikke så bondsk, men er dejlig slank, veldrejet, fin og velskabt med  et utrolig og saftigt burgundisk snit, læskende og har frugt af kirsebær, hindbær, jordbær. Man får også sødme, mens syren er fin, spændstig og næsten lemonagtig, men samtidig stor intensitet. Man bliver happy, happy og happy, hvorved jeg overøser vinen med 97 point.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 350 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7