2021 Castello di Verduno, Basadone Pelaverga di Verduno, Piemonte, Italien

2021 Castello di Verduno, Basadone Pelaverga di Verduno, Piemonte, ItalienVi skal igen til den lille by Verduno 8 kilometer sydvest for Alba i Piemonte, hvor vi finder Cantine Castello di Verduno, som står bag denne Basadone Pelaverga di Verduno 2021.

Det er en vin, som er lavet på den mere ukendte Pelaverga drue … og jeg smagte faktisk denne vi i årgang 2020 for næsten præcis et år siden. Dengang skrev jeg også en masse om vinhuset,

Basadone er det lokale navn for den vilde valmue, der findes overalt mellem vinmarkerne. Samtidig kan det også forstås som slang for “at kysse kvinder”, hvilket man måske forstår, når man først har smagt denne lille rødvin fra Castello di Verduno, der endda var et af de første vinhuse til at dyrke denne sjældne druesort.

Denne vin kommer fra de to vinmarker Massara og Olmi. Vinen er lavet helt efter helt traditionelle forskrifter maceration i ståltanke over 10 dage,. Efter endt fermentering er vinen lagret 9 måneder i ståltankene og så yderligere 3 måneder på flaske inden frigivelse.

Som med 2020’eren er vinen lys i glasset og den oser af blomster, tørrede rosenblade, violer, lidt læder og ganske tør. Det er umodne jordbær, hindbær, lyse kirsebær og ribs. Dertil kommer lidt let saltlakrids, kalkede mineraler og luftigt udtryk. Sådan.

Sidst skrev jeg, at vinen var som at kysse kvinder … sødt, blødt, rødt, lyst og så fornøjelig. Nu kysser vi bare videre med røde jordbær, lyse kirsebær og nærmest en burgundisk lethed. Der er en smule sødbitter lemon og tonicvand. Det smager læskende saftigt, lyst og føjeligt med blond, feminin og forfriskende smag. Hvor er det sgu dejligt og man bliver bare så glad … og drømmer om forår, kys og kvinder. 92 glade point.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 185 kr.

Vinanmeldelse 5/7