2020 Quila, MX-Quila Moretto, Piemonte, Italien

2020 Quila, MX-Quila Moretto, Piemonte, ItalienVi slutter selvfølgelig Bisso Atanassov og dermed Azienda Agricola Quila smagningen med MX-Quila Moretto vinen og i seneste årgang 2020.

Dette er kun 2 årgang af vinen og selvom Bisso har tilplantet 0,44 hektar med Moretto druen på marken Cossano Belbo, så vil marken først kunne give druer til vinen fra 2023.

Derfor er denne lavet med nogle hentede aka indkøbte Moretto druer fra sidst en eksisterende mark nær Tortona. Vinen er så lavet med 3 dages pre-maceration samt en efterfølgende spontangæring og maceration over 25 dage i fade tidligere brugt til at lave Barolo.

Efter endt fermentering er vinen lagret 14 måneder på barrique, men der er alene lavet et enkelt fad af denne MX-Quila Moretto, hvilket svarer til sølle 294 flasker.

Splitte mine bramsejl ville kaptajn Haddock ha’ sagt, for den dufter absolut imponerende med garvet læder, roser, violer, mineraler og har en moden frugt med tyngde, sorte kirsebær, hindbær, brombær samt dyb intensitet. Der er lidt fylde i vinen og dermed ikke helt som Nebbiolo, selvom den også har denne tørre og lækre nerve.

I munden har vinen også en lidt mørkere side end Nebbiolo og tanninerne hverken lammer eller hyller vildt i munden, selvom der fortsat er spræl i vinen. Tanninerne giver dog et godt bid og de sniger sig langsomt frem og sætter sig nærmest ubemærket på  tænderne. Der er jordbær, hindbær, ribs, masser af piemontisk syre og denne friske, stringente, direkte og lyse frugt … meget tør og imponerende, så dermed 95 point.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 299 kr.

Vinanmeldelse 6/7