2016 Señorío de Rubiós, Manuel D´Amaro Sousón, Rías Baixas, Spanien

2016 Señorío de Rubiós, Manuel D´Amaro Sousón, Rías Baixas, SpanienDerefter stod den på røde spanske vine og den næste er fra det lille kooperativ Señorío de Rubiós alias Bodegas Coto Redondo, der ligger på siden af San Nomedio bjerget, tæt på floden Miño i det lille område Rubiós i Rías Baixas. Herfra fik jeg smagt Manuel D´Amaro Sousón 2016.

Det lille vinkooperativ er  forholdsvis nyt. Det er nemlig grundlagt i 2003 som Bodegas Coto Redondo af 57 vinavlere i Rubiós. De var naboer og havde brug for at samle kræfterne omkring produktion, salg og markedsføring af deres vine.

I dag tæller kooperativet 105 medlemmer, som alle leverer deres druer til fællesskabet, men også et andet kooperativ Viticultores de Rubiós Sociedad Cooperativa Gallega, stiftet omkring det samme tidspunkt, leverer også deres druer til Bodegas Coto Redondo.

Señorío de Rubiós søger at fremstille vine i en kombination af tradition og modernitet – mellem flere års erfaring og den nye moderne teknologi.

Det vigtigste for Señorío de Rubiós er at beholde den naturlige smag, som kommer fra den bedste behandling af druerne under både høsten og bearbejdningen. Derudover ligger Señorío de Rubiós i et unikt klima til dyrkning af vinstokke, som også er med til at give vinene fra Señorío de Rubiós deres høje kvalitet.

Rías Baixas er opdelt i 5 mindre DO appellationer, nemlig Val do Salnés, O Rosal, Soutomaior, Ribera de Ulla og Condado do Tea. Det er frem sidstnævnte område, at Señorío de Rubiós laver deres vine.

Og netop Señorío de Rubiós har haft en speciel betydning for specielt Condado do Tea og hele vinregionen Rías Baixas, fordi det spændende kooperativ har været med til at udvikle og sprede produktionen af de røde vine i området.

Normalt er Rías Baixas jo den hvide druesort jo klart Albariños’ hjemmebane og inden etableringen af Señorío de Rubiós blev der ikke produceret megen rødvin. Men vinhuset har bestemt sig for at være med til at forbedre og forny fremstillingen af rødvine.

Denne 2016 Manuel D´Amaro Sousón er lavet på 100 Sousón aka Sousão druer, som kommer fra nogle af husets bedste parceller med meget gamle pre-phylloxera vinstokke. Vinen er tilegnet figuren Manuel d’Amaro, som var en af grundlæggerne af kooperativet.

Der er ikke mange oplysninger om selve produktionen, men efter endt fermentering er vinen lagret 12 måneder på galiciske Carballo egetræsfade.

Duftmæssigt er vinen let og bondsk … har lidt den samme rustikke bonderøvsstil som Beaujolais. Her er der godt med jordbær, røg og brændte noter, lidt mørk kraft og har faktisk noget rustikt Mencia over sig. Der er modellervoks, frugtlikør, lakrids og sådan lidt grov i mælet suppleret med lidt grønne urter.

I munden er vinen også lidt brovten og skarp. Der er godt med goddaw i frugten med denne mørke og kantede syre, touch af peber, småtykke og småtørre tanniner, men brovten er nok nøgleordet for denne vin med sin skarpe syre. 85 point.

Forhandles af D’Wine, hvor en flaske koster 159 kr.

Vinanmeldelse 4/7