2019 Prosper Maufoux, Beaune 1. Cru Rousseau-Deslandes Hospice de Beaune, Bourgogne, Frankrig

2019 Prosper Maufoux, Beaune 1. Cru Rousseau-Deslandes Hospice de Beaune, Bourgogne, FrankrigSøndag den 17. november 2019 købte Supervin og søsterfirmaet Novin et helt fad 2019 Beaune 1. Cru Rousseau-Deslandes på den legendariske auktion hos Hospice de Beaune. Det har så efterfølgende ligget og blevet plejet hos Prosper Maufoux og nu flasket … hvoraf en flaske er havnet hos Houlberg.

Jeg har faktisk tidligere smagt et glas af samme Beaune 1. Cru Rousseau-Deslandes Hospice de Beaune og det var tilbage i 2018 men i årgang 2015, som danske Knud Kjellerup fra Maison Albert Sounit også havde købt et fad af på Hospice de Beaune auktionen … måske mest fordi, at vinen var lavet af Ludivine Griveau.

Ludivine Griveau er nemlig ven med Knud Kjellerup, for hun har selv arbejdet hos Knud på Maison Albert Sounit i en kort periode fra 2002, hvor hun efter endt uddannelse på universitetet og et studieophold i New Zealand vendte hjem til Bourgogne.

Hun fik dog senere et langt større job som ansvarlig vinmager hos selve Corton-André i Aloxe-Corton, men har siden holdt kontakten til vore danske venner … også efter 2015, hvor hun så blev ansat hos Hospice de Beaune som den første kvindelig vinmager nogensinde med ansvaret for hele produktionen.

Og det er en legendarisk institution, som Ludivine står i spidsen for, da Hospice de Beaune har en historie, der går helt tilbage til 1443. hvor Nicolas Rolin var kansler under bourgognehertugen Philippe le Bon og dennes hustru Guigone de Salins. Nicolas Rolin fik til opgave at opføre et hospital … Hôtel-Dieu med henblik på at tage vare på de syge og fattige.

Helt tilbage til Hospices de Beaunes grundlæggelse har driften været baseret på arv og gaver i form af penge, bygninger, vinmarker og så salg af vinene fra deres marker på auktion.

Hospitalet modtog sin første vinmark som donation af Guillotte le Verrier i 1457, nemlig marken Beaumont-le-Franc. Siden kom flere til og i dag råder Hospices de Beaune over 65 hektar vinmarker, hvoraf den største del er Beaune 1. Cru.

De seneste år er der også sket donationer udenfor Côte de Beaune, så hospitalet nu også har vinmarker i fx Pouilly-Fuissé, Côte de Nuits Grand Cru Echezeaix og Mazis-Chambertin samt Chablis 1. Cru.

Første officielle auktion på Hospices de Beaune foregik i 1795 og blev gentaget i 1796. Derefter gik man i en længere årrække tilbage til det traditionelle system med salg igennem lokale négocianter.

Fra 1859 og fremefter genindførte man igen salget af hospitalets vinhøst på auktion. I dag foregår det stadig den 3. søndag i november i Hospice de Beaunes utrolig smukke, gamle bygning.

Der laves 33 røde cuvéer og 17 hvide – alle opkaldt efter vedkommende der har testamenteret marken til hospitalet. Alle vinene lagres på nye egetræsfade og Hospices de Beaune anvender ekstremt lave høstudbytter, hvilket sikrer topkvalitet.

Årets vinproduktion sælges på auktion, – og hele overskuddet går udelukkende til drift af hospitalet i Beaune samt andre velgørende formål. Det er primært vinproducenter og negociantfirmaer fra det meste af Bourgogne, som køber vinene, der sælges i fade via lots, hvor et lot kan indeholde flere fade.

Det var netop på sådan en søndag den 17. november 2019, at Supervin og søsterfirmaet Novin købte et helt fad 2019 Beaune 1. Cru Rousseau-Deslandes … måske i et samarbejde med Prosper Maufoux, som siden 2019 har haft fadet liggende i deres kølige vinkælder og siden har sørget på aftapningen på flaske.

Beaune 1. Cru Rousseau-Deslandes Hospice de Beaune 2019 er lavet på druer fra 3 forskellige 1er Cru marker, der faktisk ligger lidt spredt i Beaune, men med nogle af regionens ældste vinstokke.

Således kommer druerne fra marken Les Cent Vignes, der er på 1,06 hektar med 60-75 år gamle vinstokke, fra marken Les Montrevenots  på 0,71 hektar med 55 år gamle stokke grænsende op til Pommard i syd og endelig Les Mignottes på 0,42 hektar … sidstnævnte næsten alene ejet af Hospice de Beaune.

Der er ikke så mange oplysninger om produktionen, men gæringen er sket på egefade efterfulgt af en malolaktisk gæring og så lagring i 14-16 måneder på nye barriques.

Holy Moly for en lækker duft … har som 2015’eren denne intense, mørke aroma med lækre, gærede bær som sorte kirsebær, syltede Amarena kirsebær, jordbær, dekadent ædeltræ, mahogni, tørrede roser, et klart fadpræg med en smule vanilje, kaffelikør, sød lakrids og voldsom tyngde, men uden at miste sit burgundisk fodfæste og distinkte grønne note. Shit, hvor det dufter godt.

I munden er det cremet balsam … glider igennem din mundhule og smelter i munden, kæler for alle sanser i både mund, svælg og hals, mens den efterlader dit ansigt med et kæmpe smil. Det er total spot-on flydende velvære med en uhyggelig intensitet med kraft samt en præcis tyngde, fortsat med overgærende bær, svag sødme, eg og lidt vanilje. Den har trods tyngden nærmest en overjordisk elegance og finesse, mens syren virker behagesyg og rund med et guidet godt overblik, som får hele besøget til at falde i hak. Konge.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 1.499,95 kr., men kan fås til 999,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 7/7