N.V. Kupela, Hard Cider – Cidre Brut Basque, Spanien

N.V. Kupela, Hard Cider - Cidre Brut Basque, SpanienJeg har tidligere været på en mission for Ciderrevolution og nu har jeg igen påtaget mig en med test af 4 forskellige cidere og starter med en Hard Cider – Cidre Brut Basque fra det franske ciderhus Kupela.

Jeg har jo tidligere skrevet lidt om cidere og Ciderrevolution i mit indlæg Ciderrevolutionen er over os … og Houlberg er vildt begejstret.

Derfor skal jeg heller ikke denne gang bruge så meget tid på at fortælle om cidere, men i stedet kigge nærmere på Kupela, der ligger i Baskerlandet … med deres hovedsæde på den franske side i Anglet helt ud til havet, hvor floden Adour løber ud i Biscayabugten. Selve mosteriet ligger dog på den spanske side tæt ved Astigarraga
Gipuzkoa i det nordvestlige hjørne af Spanien.

Huset hedder også Kupela Sagardoa, for Sagardoa betyder bogstaveligt talt æblevin på baskisk. Men Kupela er dog stiftet i Frankrig af handelsmanden Pierre Etchevery og to venner Bastien Dufau og Xalbat Seosse Oxarango, der har kendt hinanden siden skoletiden.

Det skete i 2013, hvor de drøftede at skabe et firma med salg af både franske og spanske vine og spiritus til Kina. Men det blev ikke til noget, for i stedet ville Bastien og Xalbat skabe noget hjemme i Baskerlandet … og det blev ciderfirma Kupela i samarbejde med Augustin Etxeberria, der var æbleavler og ciderproducent i Astigarraga.

Sammen med ham udviklede Bastien og Xalbat deres eget udvalg af produkter, der tilfører de baskiske cidere ny innovativ dynamik uden nogensinde at forråde traditionerne. Således kom Kupela i gang med produktion af både baskisk cider, halvtør cider og æblejuice … og navnet Kupela tog de efter navnet på de tønder, som anvendes i gæringen af ciderne.

Her smager jeg de to venners Hard Cider – Cidre Brut Basque, som er lavet med inspiration af de engleske cidere. Den er lavet på 100% friske æbler, der er fra den spanske side i Baskerlandet og lavet med en smag af rå æbler og fortsat en vis surhed, som er kendetegnet for baskiske cidere. Flasket på små 33 centiliter flasker og helt uden  tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler.

Virkelig gul i glasset … næsten pisgul. Det er nypressede, modne æbler … måske lidt neutral, men har klart lidt lakridskonfekt. tørret abrikos samt en lidt landlig note.

Hvor smager det godt … frisk og let mousserende, masser af æbler, smukt og fin balanceret, meget læskende med god struktur. Der er udover æbler også noget, som minder om pærer samt melon. Klart den søde og pæne pige i klassen … straight on og ligetil.

Forhandles af Ciderrevolution, hvor kasse med 12 flasker koster 350 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7