2019 Domaine de Galuval, Caladoc Mediterranee Rouge, Rhône, Frankrig

2019 Domaine de Galuval, Caladoc Mediterranee Rouge, Rhône, FrankrigPropperiet Vin Import har fået et nyt vinhus i deres stald og det er Domaine de Galuval, der ligger lidt øst for den gamle landsby Cairanne på vejen mod Rasteau i Rhône. Vi starter med at smage deres Caladoc Mediterranee Rouge.

Domaine de Galuval er en af de ældste vingårde Cairanne og blev grundlagt i 1923 af Marchal-familien, som var pioner for en mere kvalitativ tilgang ved at lave og aftappe deres egne vine. Men siden etableringen har vinhuset har en omskiftelig tilværelse.

Vinhusets navn Domaine de Galuval kommer fra de to latinske ord Gallus, som betyder hane og Uva, som betyder drue … og derfor er husets logo da også i Galuval hanen, der passer på sine vinstokke.

I 2003 blev vinhuset købt af Vincent Moreau, som igen fik Domaine de Galuval på landkortet via nye investeringer, bl.a. det topmoderne vineri, som var arkitektegnet men meget atypisk ikke indeholdt en vinkælder, så derfor blev vinene vinificeret og lagret hos i en kælder, der havde tilhørt det legendariske Domaine Rocher.

Da vinhuset i 2016 blev overtaget af Jean-François Trontin, så byggede han dog nye kældre under ejendommen, men i 2019 solgte han igen Domaine de Galuval … denne gang til det store kooperativ Union des Vignerons des Cotes du Rhone aka Cellier des Dauphins.

Kooperativet Union des Vignerons des Cotes du Rhone er oprindeligt grundlagt i det herrens år 1965 af en flok vinavlere, som slog pjalterne sammen og oprettede kooperativet, som de så kaldte Union des Vignerons des Caves Coopératives du Sud de la Drôme.

Efter få år tilsluttede en række andre kooperativer sig, bl.a. kooperativer i Nyons, Saint Maurice, Tulette Nouvelle, Tulette Costebelle og Suze-la-Rousse og samtidig startede man med at lave egne vine fremfor blot at sælge vinen bulk i tanke.

Senere kom der yderligere kooperativer til, således der i dag sammenlagt er samlet 13 kooperativer under navnet Union des Vignerons des Côtes du Rhône. Kooperativet ofte omtales dog ofte som Cellier des Dauphins, som var det mærke/brand, som blev skabt allerede sidst i 1960’erne og samtidig blev mest kendt.

Union des Vignerons des Côtes du Rhône købte i 1996 også det gamle negociantfirma Louis Mousset, som er velkendt for en lang række vine, bl.a. almindelige vine fra Rhône, men i særdeleshed vine fra Châteauneuf-du-Pape.

Og det er et kæmpe foretagende, som for de 13 tilhørende kooperativer omfatter over 3.000 medlemmer/vinavlere med samlet mere end 16.000 hektar vinmarker, en årlig produktion på 720.000 hektoliter, 110 fastansatte samt en årlig omsætning på 110 millioner euro. Samlet producerer kooperativet 30% af al vin fra Rhône. WTF?

Union des Vignerons Des Côtes du Rhône holder til i nye bygninger i byen Tulette mellem Bollène og Nyons. Her aftappes og lagres vine fra de fleste af kooperativerne. Den samlede produktionsfacilitet er på ikke mindre end 33.000 kvadratmeter.

Og siden 2019 har de så også ejet Domaine de Galuval, som samlet har 49 hektar vinmarker … de fleste i  Cairanne men også hektarer i Rasteau … markerne er fordelt på 3 steder, nemlig i Gayère Valley, Mount Ventabren og bakkerne ved Rasteau.

Det store kooperativ har lagt ansvaret for produktionen af vinene i hænderne på vinmageren E. Couzi og han står også bag denne 2019 Caladoc Mediterranee Rouge, der ikke er lavet som en Rhône vin, men under den bredde appellation Méditérranée IGP.

Appellationen dækker bredt vine fra specielt områder som både Ardèche, Drôme, Vaucluse, Bouches-du-Rhône og Var i Rhône … ja endda også vine fra Châteauneuf-du-Pape, der ikke er klassificeret og vine fra områder som Bandol, Cotes de Provence, Corsica og endda en lille del af Loire.

Derfor er det nok heller ikke druer fra Domaine de Galuvals egne marker, men måske fra nogle af kooperativets mange hektarer, men nu gætter jeg altså bare.

Vinen er lavet på Caladoc, som rød druesort mest udbredt i Languedoc, hvor den bruges i blandinger. Caladoc er en krydsning mellem Grenache og Malbec, skabt i 1958 af Paul Truel i 1958 ved Institut National de la Recherche Agronomique.

Caladoc har et højt indhold af tanniner, masser af fenoler og bidrager i blends med frugtagtige krydrede aromaer … og her er vinen lavet på 100% Caladoc, men der er ingen oplysninger om selve produktionen, men mon ikke, at den er lavet på ren stål.

Duften er tør, urtet og klart med Rhône krydderier, lavendel, tørt træ, blåbær, brombær og sorte kirsebær, sukat, nelliker, blomster, grønne blade samt svage spor af lidt sødme.

I munden er der lidt samme tørhed, rustik med lidt sød og krydret frugt, tranebær, brombær, blæk, grafit, jern og egentlig meget ren og klar i smagen. Det er sgu egentlig meget fint og klart 4 tomler med en lille pil op.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 129 kr., mens der er 20% rabat ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 4/7