2018 Vinarija Stobi, Riesling, Tikveš, Makedonien

2018 Vinarija Stobi, Riesling, Tikveš, MakedonienMakedonien har før vist, at de kan lave god vin … og det gør de igen med denne Riesling fra vinhuset Vinarija Stobi aka Stobi Winery, der ligger i byen Gradsko i Tikveš regionen … nær ruinerne af byen Stobi, der med sine 20.000 indbyggere blev lagt i ruiner og nærmest udslettet af et kæmpe jordskælv tilbage i det 6. århundrede.

Vinhuset er grundlagt tilbage i 2009 af en af de rigeste forretningsmænd i Makedonien. Det er således også landets mest moderne vinhus med sit helt eget laboratorium, smagerum samt sin egen luksuriøse restaurant under samme tag. Det er et state of the art vineri og har kostet over 150 millioner kroner at opføre.

Vinarija Stobi har samlet 600 hektar vinmarker, hvor man dyrker de hvide sorter Zhilavka, Zhupljanka, Rkaciteli, Riesling, Chardonnay og Muscat Ottonel samt de røde Pinot Noir, Vranec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank, Shiraz og Petit Verdot. Det betyder en årlig produktion på 4,5 millioner liter vin og vinene er opdelt i 4 serier, nemlig Premium, Elite, Classic og Traditional.

Det er vinmageren Andon Krstevski, som er ansvarlig for produktionen. Han er uddannet biokemiker ved universitetet i Bordeaux. Derefter gik turen til Bourgogne, hvor Andon, som den første fra Makedonien opnåede det franske DNO Diplome National d’Oenologie. Siden har Andon haft praktikophold i både Bourgogne, Schweiz og Marlborough på New Zealand. Han har også i en periode arbejde som vinmager på Pape Clement i Pessac-Leognan.

Denne Riesling er lavet med druer fra husets egne marker tæt på vineriet i Tikveš regionen. Vinen er fra husets Classic serie, men der  er ikke ret mange oplysninger om vinen, men mon ikke den er lavet alene i rustfrie ståltanke? Anyway, så går vi da bare hovedkulds ind i mine smagsnoter.

Duftmæssigt er der klare petroleum og terpentinske dampe, som i starten overtrumfer frugten en smule … men værd ikke nervøse, for duften af diesel og en ny haveslange fortager sig stille og roligt, hvor der så i stedet kommer frugt med melon, abrikos, lemen og syltede citroner, marcipan … måske endda med en smule fedme.

I munden er der godt med citroner og lemon … lidt grape dukker også frem. Der er pænt med syre, men det er sådan lidt lige ud uden at række helt dybt. Men det giver en frisk vin og man kan da ikke undgå at blive imponeret over, at vinen er fra Makedonien, så Houlberg giver store 4 Thumbs Up med pil op.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 99,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 79,95 kr.

Vinanmeldelse 4/7