2020 Winzerhof Stahl, Sauvignon Blanc Pre-Release, Franken, Tyskland

2020 Winzerhof Stahl, Sauvignon Blanc Pre-Release, Franken, TysklandWeingut, Brennerei, Restaurant & Veranstaltungsort … mit Herz und Charme. Vi snakker om den gamle Winzerhof, som Christian Stahl driver på adressen Lange Dorfstraße i Auernhofen 30-40 kilometer syd for Würzburg og 15 kilometer nord for historiske Rothenburg ob der Tauber i Franken.  Og det er derfra, at jeg nu smager denne Sauvignon Blanc Pre-Release.

Christian har siden år 2000 fået fundamentet til at ryste i den gamle ejendom, som familien har ejet siden 1814, men nu danner rammen om både vinhus, vinothek og en seriøs restaurant med høj gastronomi og fine dining.

Men sådan har det ikke altid været, for indtil 1984 havde der aldrig været en eneste drue på gården eller endsige en fin restaurant, men i stedet drev familien Stahl et klassisk landbrug. Men i en udvidelse af driften, så lejede Albrecht Stahl en 1,5 hektar stor mark, hvorfra han dog blot solgte druerne videre til et lokalt kooperativ.

Men i 1990’erne begyndte Albrecht sammen med sønnen Christian at lave lidt vine på deres druer fra marken og det blev startskuddet for Christians interesse for vin og mad. Han blev så begejstret for det, at han besluttede at blive en professionel vinproducent.

Det medførte, at Stahl familien i 1994 åbnede deres restaurant i den gamle ejendom og samtidig startede Christian uddannelse til ønolog på Geisenheim. Han arbejdede bl.a. i praktikperioden hos Weingut am Stein i Würzburg efterfulgt af ophold hos fabelagtige Peter Jakob Kühn.

Så da Christian i 2000 overtog driften på Winzerhof Stahl, så blev produktionen selvfølgelig  omlagt. Kvæget røg ud, mens familiens almindelige landbrugsjord blev solgt eller lejet ud … og i stedet for købte Christian vinmarker.

De oprindelige 1,5 hektar marker i Taubertal blev forøget til 30 hektar, som både ligger nær vingården, men også længere mod nord ved Maine floden. Der dyrker han druesorter som Müller-Thurgau, Silvaner, Bacchus, Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Riesling samt de røde Pinot Noir, Regent og Domina.

Christian kalder sig selv for vinmager, kok, køkkenchef, weinbau ingeniør og ønolog, men følger ingen traditioner. Han giver faktisk ikke en skid for nostalgi, men går nye og innovative veje, så hos Stahl finder du ingen bocksbeutel. I stedet eksperimenteres og innoveres der på livet løs, både med internationale druer som Sauvignon Blanc og Chardonnay, men også med mere traditionelle sorter som Scheurebe og Silvaner.

Allerede hurtigt fik omverdenen øje på den moderne og visionære Christian og hans vine, hvilket også har medført en række priser, bl.a. blev han i 2008 udråbt som årets unge vinproducent af den berømte vinjournalist Stuart Pigott. Falstaff hædrede også Christian i 2012 som årets Newcomer of the Year og i 2013 fik han også sin 3. drue i Gault Millaus vinguide.

Derudover har hans vine vundet flere priser og senest har Stuart Pigott igen kåret ham …. denne gang som årets vinproducent 2018 i avisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Nå, men lad os kigge nærmere på denne Sauvignon Blanc Pre-Release i årgang 2020 lavet tidligt høstet druer. Der er ikke vildt mange oplysninger om produktionen, men mosten har fået lov at trække på skallerne i 24 timer inden gæring, for at få de helt særlige grønne og friske aromaer fra Sauvignon druen overført til den endelige vin.

Vinen er kun på 11,5% … men Christian går med alle sine vine bevidst efter at bevise, at man kan lave fuldmoden og velsmagende vin med lavere alkohol end 13,5% som efterhånden er standard. Det ligger i øvrigt  fint i tråd med Twardowskis udtalelse om, at man ikke kan lave Pinot Noir ved Mosel med 13,5% alkohol, med mindre man tilsætter sukker eller en meget koncentreret most.

Sikke da en vildbasse … og på ingen måder arketypisk Sauvignon Blanc, men i stedet er der saft, kraft og barometeret sat på tropisk storm med tonsvis af ananas, mango, papaya. dåsepærer, en buket violette blomster, grillet citroner og lidt lemon samt nogle salte mineraler og uden at miste en vis grøn note.

Og den smager, som den dufter … big, bold [sagt på engelsk] og småfræk. Det er nok langt fyldigere Sauvignon Blanc, end du turde drømme om, for den er cremet, let perlende og så med bølger af tropiske frugter, som skyller halsen med en glat velvære, ananas, lemon, sur og sødlig bitterhed, nogle klare grønne og friske Sauvignon Blanc elementer og en blid syre. Det betyder stor saftighed og let drikkeglæde for all the bucks [igen engelsk] og jeg lader mig sgu skylle med i begejstring.

Forhandles af Mr. Ruby, hvor en flaske koster 129 kr., mens prisen er 99 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5/7