2015 Bernabeleva, Carril del Rey, Madrid, Spanien

2015 Bernabeleva, Carril del Rey, Madrid, SpanienBodegas Bernabeleva ligger ude på landet på østsiden af Sierra de Gredos bjergene tæt ved San Martin de Valdeiglesias omkring en times kørsel syd for Madrid. Fra vinhuset smager jeg en 2015 Carril del Rey … lavet på 75 år gamle Grenache stokke.

Jan har tidligere servet en florlet Grenache vin fra Madrid området for mig, nemlig vinen  Rozas 1er Cru fra Comando G, og nu serverer han også denne Carril del Rey, som ligeledes er let og fin Grenache vin, der vitterlig viser, hvor alsidig Grenache druen er.

Bodegas Bernabeleva er grundlagt i 1923 af Vicente Álvarez-Villamil, men det var først med børnebørnenes overtagelse i 2006, at vinhuset for alvor fik sit navn på det vinøse verdenskort. Fætrene Juan og Santiago Bulnes har overtaget driften og fører nu huset med de gamle marker med op mod 80 år gamle vinstokke ind i en ny og mere kvalitativ æra.

Efter deres overtagelse købte de også flere af naboens bedste  parceller med gamle Garnacha stokke og så ansatte de den helt unge catalanske vinmager Marc Isart til at hjælpe med produktionen af vinene og hans stil er totalt oldschool i traditionell, klassisk stil.

I dag regnes Bernabeleva blandt Spaniens ypperste vinhuse og i særklasse det bedste vinhus i Madrid regionen. Vinene tilvirkes alle efter økologiske og biodynamiske principper, men de sigter ikke efter at pryde etiketterne med økologiske eller biodynamiske anprisninger.

Bernabeleva har samlet 35 hektar vinmarker med primært Garnacha og Albilllo. Markerne ligger i omkring 500 meters højde, hvilket sikrer kølige nætter og lang modningsæson. Læg dertil en sandet og mineralsk jordbund, der tilfører friskhed til vinene – så frembringes der vine, med en langt større elegance, end man kunne forvente fra disse kanter.

Der dyrkes også en smule Moscatel, der både laves i en tør og sød version, samt små parceller med de lokale sorter Grano Menudo og rød Morenillo.

Vinhuset har et logo med en kvinde siddende ovenpå en bjørn, men navnet Bernabeleva betyder også direkte oversat noget i retning af bjørnens sti eller der, hvor bjørnen lever. Kvinden siddende ovenpå bjørnen symboliserer jagtens gudinde.

Nå, men denne Carril del Rey er en enkeltmarksvin, hvor Grenache druerne kommer fra 75 år gamle vinstokke på en parcel på marken Carril del Rey, hvor vinhuset samlet har 2,5 hektar med en jordbund fyldt med granit. Vinen er lavet med gæring og maceration over 40 dage i egekar efterfulgt af malolaktisk gæring i franske barriques, hvor vinen også er lagret en periode, vistnok lidt over 1 år.

I næsen er det fra første fløjt en let vin, hvor det emmer af små syrlige drops, masser af lys syrlig frugt … en vild lækker frugt, sådan lidt overgæret med fennikel, grøntsagsfond, andefond, gazebind, et Kongen af Danmark bolsje … let, luftig og vild.

Smagsmæssigt er vinen let perlende på tungen, læskende, frisk, let og luftig, svage lakridsale noter og så samtidig med masser af friske samt markante tanniner, som om den gerne ville være en Barolo. Det er vitterlig en rigtig elegant, lys, tør og stram Grenache vin, som får dette syrlige, lette og lyse udtryk, som vi ellers mest ser i vine på Pinot Noir eller Nebbiolo. Lækkert.

Forhandles af Vinova, men denne er ikke pt. i sortimentet, så prisen kender jeg heller ikke.

Vinanmeldelse 6/7