2010 Château d`Orschwihr, Riesling Grand Cru Kessler, Alsace, Frankrig

2010 Château d`Orschwihr, Riesling Grand Cru Kessler, Alsace, FrankrigDenne 2010 Riesling Grand Cru Kessler fra det gamle Château d`Orschwihr blev smagningens ældste Riesling … 10 år på bagen sådan cirkus og igen fra en smuk middelalderby i Alsace, nemlig Orschwihr.

Det gamle slot Château d’Orschwihr stammer helt tilbage fra 1049 og har i en længere periode været ejet af ​​Habsuburg dynastiet, men i 1513 blev det overtaget til biskoppen i Strasbourg, som senere solgte det til den lokale adel, men bevarede vinmarkerne. Under den franske revolution blev slottet beslaglagt, men endte i 1853 hos Hartmann familien.

I 1934 ødelagde en brand, der varede i to dage, slottet fuldstændigt, men det blev delvist genopbygget i 1936 og er senere renoveret og der er også bygget nye vinkældre.

Der har næsten altid været lavet vin på Château d`Orschwihr og de første omtaler af vinproduktionen på slottet ligger helt tilbage til 16. århundrede, hvor en tønde vin blev solgt til Murbach klosteret.

Hartmann familien har også siden overtagelsen lavet vin, selvom Martin Hartmann i 1950’erne omlagde mange af vinmarkerne til konventionelt landbrug. Men da hans søn Hubert Hartmann i 1986 overtog ansvaret, så blev de beskedne 6 hektar vinmarker udvidet til 25 hektar. I dag er det dog Huberts søn Gautier Hartmann som fortsætter den stolte tradition med vinproduktion på slottet.

De 25 hektar marker omfatter parceller på 5 Grand Cru marker, nemlig Kessler, Pfingstberg, Kitterlé, Rangen og Zinnkoepflé. Og denne vin er jo netop fra én af disse marker … Kessler.

Marken ligger nord for Guebwiller i 300 til 390 meters højde på den østlige side af Unterlinger bakken meden relativt stejl hældning. Marken er samlet på 28,5 hektar og er syd-østvendt dal og godt beskyttet mod de nordlige vinde og strømmen af kold luft, der kommer fra Guebwiller dalen.

Druerne til vinen er høstet på Kessler med et udbytte på 45 hektoliter pr. hektar. Men ellers er der faktisk ikke rigtigt nogle oplysninger om produktionen udover, at der ikke er sket chaptalisering … altså tilsætning af sukker.

Igen behages man af duften … fyldig animalsk Riesling med krop, hjerte og hjerne. Det er en fyldig næse, som har nogle smøragtige noter, en landlig, let aroma, som pirrer din næse. Jeg er sgu igen oppe at ringe, for det dufter altså bare godt. Der er kvæde, banan, abrikos … alt virker blødt, blidt, rundt og behageligt, mens der til sidst dukker lidt toastede noter op med let vanilje, hvilket måske stammer fra lidt egefade?

I munen er vinen også fyldig og cremet … har en fed, rund syre. Det er en meget smagfuld vin, som har lemon, svag grape, abrikos og nogen sødme. Smagen er så smooth og olieret, at vinen føles utrolig behagelig … det er velbehag og eftersmagen er pæn lang og slutter med lidt bitter lemon.

Forhandles af Holte Vinlager, hvor en flaske koster 249 kr., men pt. kan fås på tilbud til 199 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7