2018 Domaine Joëlle Vrignaud, Chablis, Bourgogne, Frankrig

2018 Domaine Joëlle Vrignaud, Chablis, Bourgogne, FrankrigFra Chablis … den herlige nordligste del af Bourgogne smager jeg nu en herlig tør hvidvin fra Domaine Joëlle Vrignaud.

Chablis har jeg vist ikke sådan skrevet så meget om tidligere, men det er jo det nordligste område i Bourgogne … kun 30 kilometer syd for Champagne i et område, hvor druerne har svært ved at blive fuldt modne, hvilket adskiller Chablis vinene markant fra andre hvidvine fra Bourgogne. I Chablis er vinene mere aromatiske, sprøde, friske og tørre, de ser sjældent egefade. De har en mineralsk side med flintesten eller goût de pierre à fusil, som franskmændene selv siger … lidt som flintlåsen på en gammel musketter eller pistol.

Der er 7 Grand Cru marker i Chablis på samlet 100 hektar, 40 Premier Cru marker på samlet 750 hektar, AOC Chablis med 2.860 hektar og endelig Petit Chablis med 560 hektar.

En af producenterne i Chablis er Domaine Joëlle Vrignaud, som ligger i Premier Cru området Fourchaume i Fontenay-Près-Chablis og drives af Joëlle Vrignaud som 5. generation. Modsat de tidligere generationer, så stoppede Joëlle i 1992 med blot at sælge druerne, men i stedet begynde at producere og tappe hendes egne vine.

Domaine Joëlle Vrignaud har samlet 5 hektar vinmarker fordelt på de forskellige appellationer Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru Fourchaume og Chablis Grand Cru Blanchot. Markerne drives fuldstændig økologisk.

Denne Chablis fra Joëlle Vrignaud er hendes basis Chablis … niveauet inden Premier Cru vinene. Hun har lavet vinen med så lidt indgriben som muligt, dvs. spontangæring på rustfrie ståltanke alene med druernes naturlige gærceller, efterfølgende malolaktisk gæring og så lagring sur lie i ståltankene. Sluttelig er vinen flasket med et minimum af svovl.

Og den beskrevne duftnote med flintlås og stål er måske ikke helt ved siden af, for duften er bestemt mineralsk, stenet og kalkagtig med lækker, fin, elegant og syrlig frugt, salt og helt uden Chardonnay fedme, men alligevel nogle små sødlige aromaer, mens frugten mest er melon og fersken. Der er også citroner, blomster, nogle skarpe og krydrede noter, som supplerer sødmen.

Smagen er stringent, røget, salt med masser af flint, stål, sten, en virkelig sur citron, grape … og nu står Chardonnay druen fuldstændig stenet, cool, crisp og syreskarp. Der er sgu liv i vinen, bitterhed og en livlig, krydret kant … frisk og direkte og selvom der er lidt krop fra den varme 2018 årgang, så er det fortsat en syrlig, fin Chablis.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 169 kr., mens prisen er 135 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7