2017 Weingut Stift Göttweig, Riesling Steiner Ried Pfaffenberg, Kremstal, Østrig

2017 Weingut Stift Göttweig, Riesling Steiner Ried Pfaffenberg, Kremstal, ØstrigPå den sydlige bred af Donau floden overfor byen Krems har det gamle benediktinerkloster Göttweig tronet på toppen af bjerget Göttweiger Berg i 449 meters højde i over tusinde år. Munkeklosteret er  grundlagt  tilbage i 1083 og munkene har der levet efter klosterordens motto Ora et Labora et Lege … bed, arbejd og læs.

Men allerede tidligt blev vinproduktion grundlaget for munkenes økonomiske eksistens. Vor himmelske fader havde nemlig begunstiget Benediktinerstift Göttweig med en unik beliggenhed ved nogle af de allerbedste vinmarker i Kremstal.

Jorden på Göttweiger Berg er mangfoldig med undergrund af salt, silt, ler, kalk og skifer.  De historiske dokumenter nævner allerede vinmarkerne ved klosterets grundlæggelse, hvilket gør Weingut Stift Göttweig et af de ældste vinhuse i Østrig.

Stift Gottweig blev grundlagt af Saint Altmann, biskoppen af Passau, og blev givet til Benediktinerne i 1094. Klosteret er tegnet af den berømte arkitekt Johann Lukas von Hildebrandt, som var kendt langt uden for Østrigs grænser.

Siden opførelsen af klosteret har skovbrug og vindyrkning været grundlaget for økonomirn og med vindyrkningen under konstant udvikling. I dag ejes vinmarkerne også fortsat af Benediktinerstift Göttweig med abbed Columban Luser som den 65. abbed i spidsen for det gamle kloster.

Klosteret  fungerer således fortsat som det hellige centrum for munkene, men er derudover også en turistattraktion med tilhørende fin Stiftsrestaurant Göttweig og centrum for mange kulturelle begivenheder. Samtidig er klosteret er også del af UNESCOs verdensarv.

Vinproduktionen på Benediktinerstift Göttweig  har svinget noget gennem tiderne, men i 2006 blev klosterets marker udlejet til et nyt selskab Weingut Stift Göttweig GmbH, som er ejet af en gruppe aktionærer, der ville genoplive vinhuset.

Til at lede dette foretagende står ingeniøren Fritz Miesbauer understøttet af den unge vinmager Peter Rethaller og Franz-Josef Gansberger til at forestå salget af vinene. Wolfgang Friewald er ansvarlig for dyrkning af vinmarkerne.

Samlet driver Weingut Stift Göttweig 26 hektar vinmarker, hvor de bedste marker ligger på Göttweiger Berg, Gottschelle, Silberbichl og Pfaffenberg. Der dyrker de primært Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay og Pinot Noir.

Nu smager jeg så en vin fra Weingut Stift Göttweig, nemlig deres 2017 Riesling Steiner Ried Pfaffenberg. Pfaffenberg marken ligger på nordsiden af Donau i modsætning til Kloster Göttweigs øvrige marker, der alle ligger på sydsiden.

Pfaffenberg ligger dermed nærmest i forlængelse af blandt andet Loibenberg, som vel ret beset er det bedste sted at have sine stokke stående i hele Østrig. Göttweig har beskedne 0,24 hektar med Riesling på marken.

Vinen er lavet ved, at druerne efter høsten ligger 6 timer med skindet i kold maceration. Gæring sker derefter i rustfrie ståltanke, hvor vinen også er lagret – sur lie – 7 måneder inden flaskning. Der er omkring 3 gram restsukker pr. liter i denne årgang 2017.

I næsen er der klart herlig petroleum, indelukket benzin … ikke voldsomt og måske nærmere lidt fortyndet petroleum. Der er gule stenfrugter, mirabeller, appelsinskal, stearinlys, røg, lidt tørre og gamle noter, men samtidig lidt blomster, blomsterhonning samt masser af mineraler.

Der er fint med syre, klart over medium, men vinen virker lidt til den tyndere side. Der er lidt champagnebrus, æbler, citroner, fersken, en kende forsigtig og sart. Vinen er dog endnu alt, alt for ung og bør få flere år i kælderen. Jeg havnede på 91 point … lige sådan et sted omkring 5 tommelfingre med pil op.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 439 kr.

Vinanmeldelse 5/7