2011 Goretti, L’Arringatore Colli Perugini, Umbrien, Italien

Næste vin var L’Arringatore Colli Perugini DOC … en af Goretti familiens topvine, som er navngivet efter L’Arringatore, en 170 centimeter høj bronzestatue af estruskeren Aulo Metello fundet i 1566 i Pila ikke langt fra Cantina Goretti.

Statuen L’Arringatore stammer fra det 1. århundrede efter Kristus fødsel og symboliserer etruskernes fald samt Aulo Metellos – L’Arringatores – død i Rom. Estruskerne var et folkeslag, der levede i Etrurien – nogenlunde området der svarer til Toscana og Umbrien i dag – og de havde stolte traditioner indenfor vinproduktion. Og derfor er vinen opkaldt efter den gamle togaklædte gut.

Ja, faktisk har Cantina Goretti en nøjagtig kopi af den gamle status lige indenfor døren i det gamle tårn. Jeg tog et foto af L’Arringatore, så det skal I selvfølgelig ikke snydes for.

Men selve vinen L’Arringatore er et blend på 60% Sangiovese, 30% Merlot og 10% Ciliegiolo, som er høstet med et pænt udbytte på 80 hektoliter pr. hektar fra 15 år gamle vinstokke fra marker ved Trebbio. Vinen har lagret 14 måneder på egefade og modnet yderligere 14-16 måneder på flaske inden frigivelse.

Duften er animalsk … hvilket jo er en god start. Derudover svage grønne blade, lidt eukalyptus, estragon, mørk frugt, blåbær, blommer, syrlige kirsebær, ja faktisk godt med kirsebær og samtidig også lidt vanilje og bagepulver.

Smagen er fin syrlig og tør, virkelig tør … der er lidt peber, balsamisk syre og generelt er vinen slet ikke så fed og kraftig, som duften egentlig kunne indikere. Den er ganske let og streng i udtrykket, måske endda lidt hård og stenet .. og endda ret ung i udtrykket, så den kunne måske have godt af en par mere i kælderen.

Forhandles af Italian Wine Trading, hvor en flaske koster 185 kr.

Rating 4/7