2014 Lamoresca, Nerocapitano Vino Rosso, Sicilien, Italien

Efter en lang perlerække Barolo’er, hvad er så mere naturligt end et besøg på den herlige S’vinbar? Der er altid tid til et besøg på dette herlige sted, hvor jeg denne gang smagte et glas Nerocapitano Vino Rosso fra det sicilianske vinhus Azienda Agricola Lamoresca di Filippo Rizzo.

Vingården ligger sådan lidt i den nedre eller midterste del af Sicilien 5 kilometer uden for byen San Michele di Ganzaria i Gigliotto distriktet. Det er et godt stykke fra det mere anset område omkring vulkanen Etna.

Vinhuset er en lille biodynamisk producent af både olivenolie og lidt vino. Vingården er grundlagt i år 2000 af Filippo Rizzo, som startede med at købe det første stykke jord med 46 meget gamle oliventræer.

I dag har vinhuset samlet 10 hektar jord, hvoraf 4 hektar er vinmarker, mens de resterende 6 hektar består af omkring 1.000 oliventræer. Og alt dyrkes efter de mest naturlige metoder, dvs. at gården både er økologisk og biodynamisk … bio-certificeret efter Q Certificazioni.


Sabina fra S’vinbar … altid et besøg værd. Hun har altid et sindssygt spændende vinkort, som kan udfordre dig

Der laves 4 forskellige vine på Lamoresca, en hvid Lamoresca Bianco på Vermentino, en Lamoresco Rosso på Nero d’Avola, Frappato og Grenache, en Mascalisi på Nero d’Avola og Frappato og så denne Nerocapitano.

Nerocapitano Vino Rosso er lavet på druen Frappato, som vi jo ellers ikke støder på ret ofte og faktisk er det vel første gang her på bloggen.

Det er en lokal drue, som primært findes netop i det sydøstlige Sicilien. Vine på Frappato er ofte lyes og aromatiske med duft af lyse bær. Nyere studier i Italien har afsløret, at druen genetisk har en vis sammenhæng med Sangiovese.

Druerne kommer fra marker lige omkring San Michele di Ganzaria og vinen fermenteres i store åbne plastiktønder. Der anvendes alene druernes naturlige gær til gæringen uden temperaturkontrol af nogen slags. Macerationen varer omkring 2 uger. Derefter lagrer vinen i store cementtanke inden flaskning.

Og sikke da en saftig, aromatisk og frugtrig bandit, som i næsen byder på en herlig aroma af fed blæk … næsten helt behåret i udtrykket med fuldfede kirsebær, blåbær, rabarber, dadler, bagepulver, gærede noter, lidt chokolade og en slags mineralitet, fede tavlekridt og flint.

Smagsmæssigt overmodne kirsebær, saftig, fuldfed med power, fad, peber, en ganske rustik syre og lidt kantet. Den er utrolig frugtrig, juicy og overmoden. Den minder på ingen måder om Sangiovese, men er virkelig en elskelig, robust lille charmetrold.

Et glas på S’vinbar kostede 75 kr. Ellers har jeg ikke fundet vinen herhjemme.

Rating 5/7