2012 Romanelli, Molinetta Montefalco Rosso Riserva, Umbrien, Italien

Inden der gik totalt Sagrantino i smagningen hos Devis Romanelli, så skulle jeg smage husets eksklusive Montefalco Rosso vin, nemlig denne 2012’er Molinetta Montefalco Rosso DOC Riserva.

Vinen er én ud af Romanellis 3 forskellige rosso’er. Udover Molinetta, så laver de selvfølgelig en almindelig Montefalco Rosso DOC samt Predara Umbria Rosso, som er en IGT vin, da den indeholder for meget Sangiovese i forhold til Montefalco appellationens regler.

Denne Molinetta er deres top Montefalco Rosso og har sit navn efter en gammel vindmølle, som ligger tæt ved marken, som har givet druerne til vinen, en mark specielt velegnet til Sangiovese druerne.

Det er dermed også en enkeltmarksvin, som Romanelli kun laver i ekstraordinært gode år … ellers ryger druerne blot i deres almindelige Montefalco Rosso.

Den er i denne årgang 2012 lavet på 70% Sangiovese, 15% Sagrantino samt 15% Merlot og høstet med forholdsvis pænt udbytte på 70 hektoliter pr. hektar. Hver druesort vinificeres separat og laves på rustfrie ståltanke med en lang maceration på mellem 45 og 60 dage.

Derefter lagrer vinen i lang tid … først 24 måneder på franske barriques og derefter 18 måneder i flaske inden frigivelse, dvs. en produktionstid på samlet omkring 4 år. Vinen var da også netop færdig, da jeg smagte den på vingården og der laves alene 2.000 flasker af vinen i de år, hvor vinen laves.

Næsen byder på godt med italiensk og balsamisk syre, syrlige kirsebær, ribs, lette blommer samt en smule fennikel, lakrids og nogle ristede elementer. I munden god lethed, frugten er frisk og fremme i smagsbilledet sammen med peber og tanniner. Meget klar og præcis i smagen. Virkelig en rigtig god rosso.

Jysk Vin er forhandler herhjemme, men har ikke denne vin i sortimentet. Prisen i Italien er formentlig lige i underkanten af deres Sagrantino, dvs. forventelig omkring 130-140 kr.

Rating 4,5/7