2014 Vinařství Krásná Hora, Pinot Noir Terrior, Moravia, Tjekkiet

2014 Vinařství Krásná Hora, Pinot Noir Terrior, Moravia, TjekkietVi fandt også lidt spændende rød i Bistrotekets vinkort … nemlig denne  Pinot Noir Terrior fra det tjekkiske vinhus Vinařství Krásná Hora, som ligger i Hodonín distriktet, en del af regionen og vinområdet Moravia i den sydøstlige del af Tjekkiet.

Jeg er tidligere stødt på vinhuset, nemlig på Falernum tidligere på året, hvor jeg også smagte en Pinot Noir fra huset … en lillesøster til denne Pinot Noir Terrior. Den hedder bare Pinot Noir og er en brøkdel billigere.

Vinařství Krásná Hora ligger helt præcis ved byen Starý Poddvorov … en ganske lille by med kun 969 indbyggere. Krásná Hora betyder “det skønne bjerg”, og da vinhuset ligger idyllisk ved et lille bjerg, så har det lille familiedrevne vinhus fået dette passende navn … ikke at forveksle med byen Krásná Hora længere inde i Tjekkiet.

Vinhuset er reelt grundlagt i dets nuværende form i år 2000, hvor der er opført et nyt moderne vineri ovenpå resterne fra den ellers over 150 år gamle vingård, som igennem alle årene har været drevet af  Vybiral familien.

Det var den unge Marek Vybiral, som satte gang i en egenproduktion på vingården, men det skete først efter en større omlægning af produktionen og bygning af en nymoderne vingård, som blev tegnet af arkitekten Tomáše Havlíčka. Derudover ansatte Marek også ønologen Ondřej Dubas til at forestå vinproduktionen.

Vinařství Krásná Hora har samlet 5 hektar vinmarker, som ligger i et af de varmeste områder i Tjekkiet, men dog så langt nord på det europæiske fastland, at man må betegne det som koldklimaområde for vindyrkning. De dyrker primært de franske druesorter Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Merlot.

Udover deres egne 5 hektar opkøber de også en smule druer, men målet er at komme op på 12-13 hektar egne vinmarker. Markerne drives økologisk og der anvendes også elementer fra den biodynamiske tilgang. I øjeblikket ligger vinhusets produktion på omkring 40.000 flasker vin.

Der laves primært hvidvine på Vinařství Krásná Hora, så der produceres alene få rødvine, bl.a. en Cuvée Bernety på Merlot og Cabernet Sauvignon samt to på Pinot Noir … deres almindelige Pinot Noir, som jeg smagte på Falernum og så denne Pinot Noir Terrior.

Som med lillesøsteren har jeg ikke de store oplysninger om, hvordan vinen er lavet. Husted skriver selv, at det er naturvin, ufiltreret, unfined, smager af alt, hvad der hører til i landskabet.

Som søsteren er vinen ganske lys, næsten rosé-farvet og herligt grumset. Så ufiltreret … ja bestemt. Næsen har også nogle af de samme aromaer og er virkelig aromatisk med syrlige noter, syrlige kirsebær, hindbær, ribs, hvid peber, estragon, bark og jord. Jan nævner lidt Gamay … og det giver også god mening, for der er samme aroma og godt med ribs.

Smagsmæssigt virkelig let, blidt og svævende. Derudover en frisk, og bitter syre med jern, mineraler, tør jord og virkelig stramme tanniner, som virkelig holder vinen levende i munden. Den minder på mange måder om lillesøsteren, men er en tak mere elegant og knap så kantet … selvom hjørnerne fortsat er markante … og tak for det. Spændende vin.

Igen stor respekt til Husted for at finde små og mere ukendte perler.

Forhandles af Husted Vin, hvor prisen er 145 kr. ved køb af 1 flaske og 125 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 5,5/7  thumbthumbthumbthumbthumb