2012 Château Kamnik, Ten Barrels Syrah, Makedonien

2012 Château Kamnik, Ten Barrels Syrah, MakedonienWTF … vin fra Makedonien? Og så endda fra et vaskeægte vinslot? Men den er sgu god nok, for vinen Ten Barrels Syrah kommer fra det makedoniske vinhus, som helt beskedent kalder sig Château Kamnik.

Vi har tidligere stødt på makedonisk vin her på bloggen, nemlig da vi smagte en vin fra Tikveš, et af Den Tidligere Jugoslaviske Republiks store vinhuse på Balkan.

Château Kamniker grundlagt i 2004 af den makedoniske rigmand Iki Malinovski, som købte 15 hektar jord, tilplantede jorden og byggede et state-of-the-art vineri … vinslottet Château Kamnik.

Der blev plantet en lang række druer som Syrah, Cabernet
Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Vranec, Arinar Noir,
Pinot Noir, Carmenere, Sangiovese, Montepulciano samt de hvide druer Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewurtztraminer, Moscato Giallo, Temjanika, Viognier og Greco di Tufo.

Iki ansatte også vinmageren Sandra Krstevska med vejledning af professor Goran Milanov, og de kunne i 2008 for første gang høste druer og lave første officielle vin … hvilket i øvrigt blev denne Ten Barrels Syrah.

Her har vi vinen i en årgang 2012, lavet på druer fra marken rundt om Château Kamnik. Druerne tørres alle efter høsten til der er opnået et væsketab på minimum 50%, som giver en større koncentration. Det er selvfølgelig ren Syrah, lagret 25 måneder på franske og amerikanske barriques … og så trækker den en højoktan på 16,1% alkohol.

Men hvordan smager makedonisk vin egentlig? Jamen, det er skam meget godt. I næsen er der blod, grafit, dyb fad, blommer … en smule rosin? Det er mørke bær … virker meget voluminøs.

Smagen er lidt i samme boldgade, voluminøs, overdådig og ganske voldsom. Men der er også lidt stål, jern, peber, grafit, blyanter, cigaræsker … sødme, frugt. Vinen er egentlig blød og cremet, mens tanninerne er tilstede, men meget beskedne. Det er sgu en stor mundfuld.

Forhandles af Skovgaard Vine, hvor prisen på 1 flaske er 269,95 kr., men 239,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 4,5/7