2011 Cantine Mesa, Buio Buio Isola dei Nuraghi, Sardinien, Italien

2011 Cantine Mesa, Buio Buio Isola dei Nuraghi, Sardinien, ItalienMesa Cantina Vitivinicola er et nyt og topmoderne vineri, som ligger ved den lille by Sant’Anna Arresi i det sydligste hjørne på Sardinien. De står bag denne ikoniske flaske Buio Buio Isola dei Nuraghi … ren Carignan fra Italien.

Cantine Mesa er grundlagt i 2006 af Gavino Sanna, som – inden han kastede sig over vinproduktion – var en kendt italiensk forfatter, kunstkritiker og reklamemand. Han er oprindeligt uddannet indenfor kunst på Istituto Statale d’Arte Filippo Figari i Sassari og studerede bl.a. Andy Warhol i 1970’erne og arbejdede senere med reklamefilm.

I 2006 forlod han reklamebranchen og kastede sig over et vineventyr på Sardinien, nemlig Mesa Cantina Vitivinicola. Han opførte et moderne og state-of-the-art vineri på ikke mindre end 5.000 kvadratmeter med udsigt til havet og havnen i Porto Pino.

Bygningen er nærmest ikonisk med en ydermur med samme mønster, som går igen på vinhusets etiketter. Derudover er alt indrettet således, at vinen kan flyttes uden brug af pumper … alene ved hjælp af tyngdekraften. Store glasvægge sikrer samtidig, at alle besøgende gæster kan følge med i produktionen.

cantine-mesa-ii
Ydermuren med samme mønster som etiketterne på husets vine

Til vingården hører 70 hektar vinmarker i hjertet af Sulcis Iglesiente … fordelt omkring byen Sant’Anna Arresi, altså tæt på havet, hvorved de nyder godt af de kølige vinde. Der dyrker Gavino druesorterne Carignano del Sulcis og Vermentino di Sardegna, suppleret af lidt Chardonnay og Syrah.

Denne Buio Buio Isola dei Nuraghi er på ren Carignano del Sulcis … altså Carignan høstet med et pænt udbytte på 70 hektoliter pr. hektar. Den er lavet med maceration på skindet ved 26-28 grader i 10-12 dage og lagrer derefter 10 måneder på barriques, som har været brugt en og to gange tidligere. Derefter lagrer vinen på flaske yderligere 4 måneder inden frigivelse.

Lad os smage vinen, som i næsen har let solbær, blåbær, kirsebær, en grøn og syrlig note, lidt balsamico, papkasser, våde fade, svag vanilje, lidt blomster og tørre krydderier. I munden er vinen herlig frisk, nærmest ung frugt, med vanilje … meget blød, rund og blid … ren blæk, jern, eg … meget let i udtrykket. Elegant.

Ikke fundet en forhandler herhjemme, men kan fås på Uvinum, hvor prisen ligger på knap 200 kr.

Rating 5/7   thumbthumbthumbthumbthumb