N.V. Anna et André Durrmann, Crémant d´Alsace Brut, Alsace, Frankrig

N.V. Anna et André Durrmann, Crémant d´Alsace Brut, Alsace, FrankrigPå Restaurant Pondus var første vin i Pondus-pakken lidt bobler, en charmerende Crémant d´Alsace Brut fra vinhuset Anna et André Durrmann eller Domaine Durrmann, som ægteparret selv kalder det. Den var vi selvfølgelig helt med på … velvillige, som vi nu er.

Domaine Durrmann finder vi ved byen Andlau, opkaldt efter floden L’Andlau, som løber lige forbi byen. Det er omkring 30 kilometer nord for Colmar i område Bas-Rhin i Alsace … lige for foden af det midterste bjerg i Vogeserne bjergkæden. Og helt præcis på adressen Rue des Forgerons.

Vinhuset er grundlagt af André Durrmann i 1979, hvor han overtog forældrenes gamle ejendom fra 1600-tallet midt i Andlau. Til ejendommen hørte også 1,5 hektar vinmarker, som forældrene havde passet og lavet en smule vine fra. De havde endda solgt lidt siden 1969, men da faderen var skomager, så blev det ikke til så meget vin.

Men der var en lang slægt af vinavlere på Andrés mors side, så de første år fortsatte André egentlig blot forældrenes hidtidige produktion, men efter nogle år begyndte han eksperimentere, købte yderligere vinmarker fra familie og naboer og omlagde også produktionen til principperne i permakultur.

Permakultur handler om at tage et personligt ansvar for egen adfærd, for samfundets indretning og for hele planeten. Efterhånden har permakulturen udviklet sig til en alsidig og verdensomspændende bevægelse for alle aspekter af økologisk og bæredygtig indretning af samfundet. Etikken i permakultur er omsorg og respekt for hele naturen, alle mennesker og ligelig fordeling af ressourcer.

For permakulturister handler det om at lære af naturens erfaringer ved at iagttage, aflæse og forstå naturens universelle mønstre. For André betyder det, at han planter træer i sine vinmarker, pløjer ikke, lader får trippe rundt i vinmarkerne, klipper aldrig sine stokke, men forsøger i stedet at bringe naturen tilbage i vinmarkerne. Nå, rolig nu Søren Ryge.

Tanken er at mikroorganismer nu engang har det bedre når naturen går sin egen naturlige gang. Træerne i vinmarkerne er med til at give mere liv, skygge i perioder med ekstrem hede (bliver mere og mere aktuelt) og skygge ved andre voldsomme vejr-situationer. Siden 1998 har vingården også været drevet økologisk.

I dag har André 7 hektar vinmarker, og producerer årligt mellem 25-40.000 flasker vin årligt … afhængig af årgangen. Hele produktionen sker på den gamle ejendom midt i Andlau, men der er ingen kælder i ejendommen, hvilket er umuligt pga. grundvandet. Derfor sker produktionen i et par sidebygninger, som stammer fra 1736. Og i produktionen sker tingene også helt naturligt, dvs. ingen tilsætningsstoffer … udover lidt svovl i de fleste af vinene og ellers fremstilles de fleste af vinene i rustfrie ståltanke.

Der er godt nok en række store foudres, som har tilhørt Andrés mors familie, men kun to af dem kan bruges … resten er efterhånden for gamle og utætte.

Hvad skal vi ellers sige om den gode André Durrmann? Jo, vi har helt glemt hans kone, som jo også tager del i slæbet. Hun hedder Anna og stammer fra Polen. Og så går André virkelig ind for miljøet og kører derfor selvfølgelig også i el-bil. En permakulturvenlig bil.

Nå, men det var nu denne Crémant d´Alsace Brut, som vi kom fra, lavet på 80% Pinot Blanc og 20% Riesling. Det er en Non Vintage … altså uden årgang, men består typisk af et par årgange. Og det er sgu herlig væske, som i næsen giver dig let oxyderede pærer og æbler … ja de har ligget nogle dage i græsset, halvbrændt franskbrød på toastristeren, gammel kælderskakt, ristede mandler og et tryk på citronen. I munden meget lette bobler, æbler … lækker syre/sødme balance … en syrlighed, som prikker og sødme fra nogle tropiske frugter. Hmmm fino.

Forhandles hos The Main Man Martin hos Extra Brut Vinimport, og prisen meget attraktiv med 100 kr. rent. Sådan

Rating 5/7 

Skriv et svar