2013 Bodegas Itsasmendi, Itsasmendi, Bizkaiko Txakolina, Spanien

Næste vin kommer fra et område, som jeg ikke tidligere har hørt om … endsige smagt vin fra. Og hørte eller læste jeg navnet, så havde jeg nok heller ikke gættet på Spanien. Området hedder Bizkaiko Txakolina, og vinen er denne Itsasmendi fra Bodegas Itsasmendi.

D.O. Bizkaiko Txakolina blev en appellation i 1994 og ligger i den nordvestlige del af Baskerlandet i Nordspanien. Her ligger vinmarkerne fra det bjergrige områder inde i landet og ud mod kysten, der ligger ud til Biscayabugten.

Markene er små, men udbyttet er i top. Nogle af områdets mange marker ligger inden for Biosfera de Urdaibai, der er erklæret som bevaringsværdigt naturområde af UNESCO i 1984.

Traditionelt set kan området opdeles i to centrale zoner for vindyrkning, nemlig Balmaseda og Bakio (også kaldet for Vizcaya). Balmaseda er den inderste del af området længst væk fra kysten. Her producerede man traditionelt set rødvin, men i dag er størstedelen af produktionen hvidvin.

I Vizcaya, der en kystby øst for baskiske hovedby Bilbao, er størstedelen af produktionen ligeledes hvidvin.

Vinhuset Bodegas Itsasmendi ligger på bjergskråningerne tæt ved Biscaya bugten, og startede som en idé i 1989 blandt en flok vinavlere og gode venner. Man havde en drøm om at genoptage den vindyrkning, som historisk set har haft stor betydning for vinområdet Bizkaiko Txakolina.

De første faciliteter til vinproduktionen åbnede i 1995 i byen Muskiz, men i 2002 flyttede de til byen Gernika-Lumo, som kun ligger 45 minutters kørsel derfra. Til vinproduktionen fik Bodegas Itsasmendi hjælp fra den kendte vinmager Ana Martín, og sammen med de lokale vinavlers viden og ekspertise producerer vinhuset i dag 5 forskellige vine fra deres omkring 35 hektar vinmarker.

Det er denne vin Itsasmendi, Itsasmendi 7, Itsasmendi Urezti, Itsasmendi Artizar og Itsasmendi Eklipse … 4 hvidvine og en enkelt rødvin.

Vinhusets vinmarker vender i retning mod middagssolen. På vinhusets marker kan finder man de lokale druetyper Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zuri Zerratie og Izkiriot Handi, men også den mere kendte Riesling. For Bodegas Itsasmendi er det vigtigt at respektere naturen under vindyrkningen. De stræber derfor efter at være bæredygtige og fremstille vin i harmoni med omgivelserne. Denne omsorg for naturen afspejles også i vinhusets behandling af sine vinstokke.

Denne Itsasmendi er lavet på et blend af de to druer Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Zuri Zerratie. Lavet på ren stål, hvor druesaften fermenteres ved en kontrolleret temperatur.

Duftmæssigt er første indtræk grønne æbler … knap modne, stikkelsbær, hø … en lidt landlig næse samt lidt søde krydderier. I munden er har vinen et skarpt syrebid med lidt bitterhed, som gør vinen ganske frisk. Der er lidt grapefrugt, grønne blade og grene samt en syrlig eftersmag. Sjov at prøve, men en anelse skarp.

Forhandles af D’Wine, pris 169 kr.

Rating 4/7 

Skriv et svar