Besøg på dansk vingård … Langå Søgård

Lørdag den 20. september viste sensommeren sig fra sin bedste side … høj solskin, ren klar luft og dug på bladene og tåge på markerne om morgenen. Lige præcis denne lørdag den 20. september havde Foreningen af Danske Vinavlere indbudt nysgerrige, vinelskere, naboer og andet godtfolk til Dansk Vindag … en slags åbent hus … åben vingård hos en række danske hobby- og erhvervsvinavlere rundt om i det danske land.

Via en kollega var en indbydelse havnet på mit bord, og så var der ikke langt fra tanke til handling. Der var nemlig åbent hus hos Langå Søgård Vinlaug, som var blandt de 45 vingårde, som holdt åbent for besøgende denne lørdag.

Vinstokke på Langå Søgård

Og hvem drømmer ikke om at blive vinbonde? Så her var der måske muligheden for at se og høre om erfaringerne som dansk vinbonde … jeg tænkte lidt på de to vinstokke, som jeg havde fået af Gert og plantet ved min overdækkede terrasse. Jeg fik da også overtalt Gert til at tage med på besøget … ikke at der skulle megen overtalelse til. Han er sgu lige så forfalden til vin som mig.

Langå Søgård er beliggende omkring 15 kilometer sydvest for Randers og er en større hobbyvingård anlagt i 2001 af Flemming Højfeldt, Lars Pagter og Per Bach på en sydøst vendt skråning ved Langå Sø. I starten med 82 vinstokke af sorterne Orion og Rondo. Siden er vinmarken udvidet flere gange til i dag at omfatte 504 vinstokke med sorterne Orion, Rondo, Solaris, Cabernet Cortis og Bolero.

Ganske stejlt på vinmarken
Vinmarken er ganske stejl

Alle planter beskæres efter Sylvoz-metoden med en eller to cordon. Det lød som volapyk for mig, men betyder  – som jeg forstår det – at vinstokkene understøttes med opbinding, og – afhængig af afstanden mellem stokkene – så klipper man planten, således der enten går en hovedgren vandret til den ene side … eller 2 hovedgrene vandret til hver side, hvis der er god plads mellem stokkene.

Der eksperimenteres også med lidt andre druesorter, og således har gården 5 stokke hver af sorterne Regent, Phønix, Nero, Muskat Bleu samt Lilla.

Langå Søgård har siden 2003 fremstillet rødvine, rosévine, hvidvine og dessertvine og mange af vinene fra opnået medaljer ved Danmarks Nationale Vinskue. Således blev Langå Søgård i juni i år tildelt den prestigefyldte titel “Årets Vinbonde” for at have fremstillet den vin, der ved Dansk Vinskue opnåede det højeste antal point i konkurrence med 125 vine fra 43 hobbyavlere og 11 erhvervsavlere fra hele landet.

Vinen der opnåede 17 ud af 20 mulige point var Langå Søgårds traditionelle tørre rósevin fremstillet på Rondo druer.

Vi ankom til vingården et kvarters tid efter 13.00 … hvor det åbne hus officielt startede. Det betød, at vi missede den rundvisning, som var startet et stykke tid forinden. Det skulle nu vise sig at være en fordel, for Flemming selv … the main man himself … tog Gert og mig på en personlig guidet tur, hvor vi kom rundt i vinmarkerne, hørte om starten, druerne og fik set vineriet inden vi sluttede os til resten af de besøgende … for at smage nogle af gårdens vine.

Og mens solen skinnede lystigt nød vi en række af husets forskellige vine, nemlig

  • 2013 Langå Søgård, White Mix … fremstillet af 34% Orion, 11% Phønix og 55% Solaris. Håndsorteret, presset og gæret på ståltanke. Efterfølgende lagret 6 måneder inden tapning på flaske.
  • 2013 Langå Søgård, Rosé … vindervinen, som er fremstillet på 100% Rondo … og ellers samme produktionsmåde som hvidvinen.
  • 2013 Langå Søgård, Rotling Rosévin … fremstillet ved 2. presning af druer, brugt til andre vine, men tilsat andre overskydende druer, ca, 50% blå druer og ca, 50% grønne druer, så det er både Rondo, Solaris, Orion og Phønix og igen samme produktionsmåde som de ovennævnte.
  • 2013 Langå Søgård, Sweet Rosé … og fremstillet på ren Rondo, og i en sødere udgave end den tørre rosé.
  • 2013 Langå Søgård, Rondo Fad 1 … fremstillet på 100% Rondo, macerationstid på 5 dage og lagret på ståltanke i 6 måneder sammen med franske medium ristede egechips i 5 uger.
  • 2012 Langå Søgård, Rondo Fad 1 … samme vin som i 2013, blot tilsat 10% Solaris mener jeg, at der blev fortalt.

Præmier og diplomer for årgang 2013
Her ses præmier og diplomerne for årgang 2013

Jeg har tidligere smagt danske vine … har endda selv forestået en dansk vinsmagning med 10-11 forskellige vine, og der er langt mellem de gode vine. Langå Søgård kan dog godt være stolte af deres vine, som generelt var ganske fornøjelige. Min personlige favorit var overraskende nok ikke den præmierede tørre rosévin, men derimod den lidt sjove grimme ælling … Rotling rosévinen, som – i min smag – havde mere fylde, smag og personlighed.

Jeg har ikke taget smagsnoter af de forskellige vine … sorry, men synes ikke der var tid nok til den nødvendige fordybelse i vinene, så derfor alene dette overordnede indtryk. Generelt som sagt … meget positiv omkring specielt rosévinene og den hvide er bestemt også ganske fornuftig.

De røde er normalt noget sværere her i Danmark, og det bekræftede den røde 2012 Rondo Fad 1 også … lidt skæv både i duft og smag … men 2013’eren er til gengæld ganske drikkevenlig og imødekommende. Synes bestemt ikke, at den havde en duft eller smag, som stak ud og fik dig til at vrænge på næsen … tværtimod. Flemming fortalt, at den røde først skal på vinskuet næste år … og den skal de bestemt nok høste hæder for.

Så samlet set en fantastisk eftermiddag … bare det at sidde i solen, nyde et glas vin … og kigge på marken, hvorfra vinen kommer. Bedre bliver det ikke.

Langå Søgård

Skriv et svar