2010 L. A. Cetto, Chardonnay Private Reservè, Baja California, Mexico

2010 L. A. Cetto, Chardonnay Private Reservè, Baja California, MexicoFredag … lun sommeraften og et par venner på besøg under den overdækkede terrasse … tomatpesto, romesco sauce, artiskok creme, hjemmelavet brød, olivenbagt brødpinde, chilipølser, pizza Bianco samt pizza m/serrano skinke & basilikum, grillspyd og pære/skimmelost salat med bagte rugbrødsstykker … og så selvfølgelig lidt vin. Og én af vinene var denne Chardonnay Private Reservè fra et vinhus i Mexico, nemlig huset L. A. Cetto.

Mexico er nok et nyt vinland for de fleste danskere, men de er ikke nybegyndere eller helt så ubetydeligt et vinland, som man umiddelbart kunne tro.

Spanierne ankom i 1500 tallet og ville naturligvis ikke undvære vin, så de medbragte selv vinplanter og begyndte at dyrke vin i Mexico. Missionærerne spredte således traditionen om vindyrkning fra by til by – helt til det nordlige Californien, Napa og Sonoma, der i dag er rygraden i den nordamerikanske vinproduktion.

Og omkring 90% af Mexicos vine stammer fra Baja California, en 1.300 km lang mexikansk halvø, der udgår fra syd for San Diego. Den 1.300 km lange stillehavskyst i Baja California giver vinmarkerne kølighed og en luftfugtighed, der ofte skaber en udbredt betagende morgentåge.

Hovedparten af landets vinproduktion er domineret af få vinhuse, hvor nogle har eksisteret i årtier, mens en del nye vinproducenter dukkede op i 80’erne og 90’erne.

Vinhuset L. A. Cetto er også beliggende i Baja Californien, nemlig i Valle de Guadalupe. Huset er grundlagt i 1926 af den italienske immigrant Don Angelo Cetto, men det var først efter sønnen Don Luis Augustin Cetto – som vinhuset også er opkaldt efter – at der virkelig kom gang i salget, og i 1975 etablerede han L.A Cetto Winery … eller Vinos L. A. Cetto, som det rettelig hedder.

Nu er det 3. generation, Luis Alberto Cetto, der driver det prestigefyldte vinhus, som i dag har status som Mexicos i særklasse bedste producent.

Og her har vi altså én af husets Chardonnay’er, selvfølgelig produceret på 100% på Chardonnay og gæringen foregår i franske træfade. Herefter fortsættes lagringen i træfadene yderligere 7 måneder ”sur lie”, dvs. vinen ligger med skallerne i under ugentlig omrøring. Vinen får efter aftapning yderligere 6 måneders flaskelagring inden frigivelse.

Og det er helt klart Chardonnay i glasset … om end en smule anderledes, og i næsen er der sødme, krydderier, muskat, egefade, vanilje, smør, nødder, våd vaskeklude og virker lidt flad i udtrykket. Smagsmæssigt også eg, fedme, blomster, hyld, men også lidt syre og også en smule skarphed. Hvad skal jeg sige? Kan godt li’, at fedme ikke står alene, men følges pænt ad med syren. Ganske okay vin … uden jeg falder helt ned af stolen.

Forhandles hos Vin & Vin, pris 139 kr. og 99 kr. ved køb af 6 stk.

Vinanmeldelse 3,5/7  

Skriv et svar