2012 Laurenz V, Singing Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig

2012 Laurenz V, Singing Grüner Veltliner, Kremstal, ØstrigEndnu en dag med hvidvin … selvom det nu øsregner udenfor. Har fundet denne Singing Grüner Veltliner fra vinhuset Laurenz V … eller i dette tilfælde helt præcis Laurenz V und Sophie, idet vinen nemlig laves af Laurenz Maria Moser V – i daglig tale blot kaldt Lenz Moser – og er inspireret af hans datter Sophie.

V’et i Laurenz Maria Moser V er romertallet for 5, idet Larenz Maria Moser er 5. generation Laurenz Maria Moser, og han kommer således fra en familie, som i mere end 150 år drev en vingård af samme navn, nemlig Weinkelleri Lenz Moser i Østrig. Familien har haft betydelig indflydelse på den østrigske vinindustri, men Laurenz M. Moser skulle blive den femte og sidste generation på familievingården.

For lidt over 10 år siden solgte han nemlig virksomheden, idet han ikke ville arbejde for banken og for familien. Han ville lave sine egne vine … og alene på Østrigs nationaldrue Grüner Veltliner.

Og i 2005 stiftede han sammen med sine kammerater Dieter Hübler og Franz Schweiger således vinhuset Laurenz V … eller det lidt mere officielle og kedelige navn Laurenzfive Fine Wine GmbH.

Målet for foretagendet var at lave topvine på Grüner Veltliner og få dem solgt på verdensplan. Og der blev derfor investeret i marker, samlet omkring 85 hektar i vinområdet Kamptal i Kremstal samt i Weinviertel. Og i dag eksporteres omkring 91 procent af produktionen og til ikke mindre end 45 lande rundt om i verden, så man må sige, at Lenz Moser har nået sin målsætning.

Lenz siger selv, at Grüner Veltliner har Riesling’ens transparens, Chardonnay’ens rundhed og Sauvignon Blanc’ens friskhed.

Lenz’ bedstefar var også – som Lenz – en pioner for Grüner Veltliner. Han udviklede det ophængningssystem, som førte til stor udbredelse af druen i Østrig, hvilket paradoksalt nok gjorde den til en drue, man lavede mange lavkvalitetsvine af. Men i 1980’erne fandt kvalitetsbevidste vinbønder ud af at skære ned på udbyttet, hvilket førte til vine af langt bedre kvalitet – og med tiden har givet Grüner Veltliner ry for at kunne blive til virkelig god vin, på højde med store hvide bourgogner.

Hos Laurenz V laves der i alt 7 forskellige vine … alle med helt enkle etiketter … og alle selvfølgelig på Grüner Veltliner og med navnene Friendly, Charming, Sunny, Forbidden, Silver Bullet, Four og så denne Singing. Druerne til denne Singing Grüner Veltliner dyrkes hovedsageligt i løs grusjord i regionen Kremstal. Ved at tilføje nogle druer fra markerne i Weinviertel får vinen et mere krydret udtryk med et strejf af hvid peber. Ja, sådan skriver Lenz i hvert fald selv. Og navnet Singing skulle efter sigende være fordi, at vinen “synger i ganen”. Lad os se, om det holder.

Duftmæssigt fanger jeg fersken, lidt grønne noter … og jo, kan godt fange lidt peber. Der er godt frugtsyre i næsen, men gør ellers ikke det store væsen af sig i duften. Smagsmæssigt god frisk, frugtrig vin … nærmest let perlende på tungen. Dejlig livlig vin, syren er ganske blid … meget let og ganske velsmagende vin. Fin terrassevin … hvis ellers regnen kunne stoppe.

Købt hos Gourmondo, pris 9,95€ … dvs. omkring 74 kr.

Vinanmeldelse 4/7  

Skriv et svar