2005 Concejo Bodegas, Viña Concejo, Cigales, Spanien

2005 Concejo Bodegas, Viña Concejo, Cigales, SpanienMed næste vin er vi i Spanien med en rigtig Crianza, nemlig denne Viña Concejo fra det lille vinhus Concejo Bodegas – eller Bodegas y Viñedos Pilcar, som det også kaldes – som ligger i byen Valoria La Buena, halvvejs mellem Valladolid og Palencia i det nordlige Spanien i vindistriket Cigales.

Cigales er nok ikke så kendt i vinmæssig sammenhæng, men er omgivet af tre berømte naboer, nemlig Ribero del Duero, Toro og Ruero, hvilket pt. ikke efterlader megen opmærksomhed tilbage til Cigales.

Der laves også primært rosévine, som drikkes lokalt i området. Der er dog en stigende interesse for rødvin, godt hjulpet på vej af naboernes succes.

Vinhuset ejes og drives i dag af Enrique Concejo, men er grundlagt for generationer siden af Enriques tipforældre, men før Enriques overtagelse var drevet af hans bedsteforældre Pilar and Carlos. For at hædre dem kaldes huset derfor også Bodegas y Viñedos Pilcar, men på hjemmeside m.v. markedsføres husets vine i dag under familienavnet Concejo Bodegas.

På vingården står der også fortsat en over 100 år gammel håndbygget druepresse, som familien stolt viser frem. Det var Enrique’s tipoldefar, der i sin tid byggede den. Dengang blev den primært brugt til fremstilling af muskat vine.

Frem til 1998 solgte Concejo Bodegas udelukkende deres vine på det lokale marked – meget typisk for distriktets vinbønder – men i 1987 blev det nuværende Concejo Bodegas projekt startet af Pilar og Carlos, Enriques bedsteforældre, der ganske enkelt omplantede de fleste af vinmarkene for at sikre sig topkvalitets druer.

Den første ”rigtige” høst skete i 1998 , og siden har huset begyndt at markedsføre og eksportere vinene på de udenlandske markeder … hvilket jo er heldigt for os.

Concejo Bodegas har i dag 25 hektar vinmarker med en jordbund bestående af en blanding af ler, kalk og mergel. Denne sammensætning er perfekt til vindyrkning i det tørre klima, da leren og kalken holder på fugten, hvilket gør det muligt for vinstokken at overleve lange perioder med tørke.

I dag råder Concejo Bodegas over 1.800 m2 moderne faciliteter med en samling af 400 amerikanske og franske egetræsfade. Foruden bodegaen råder familien over en gammel borgfæstning, der tilhørte tempelridderne i det 17. årgundrede og sidenhen blev omdannet til et palads.

Familien Concejo har restaureret bygningen med respekt for den originale struktur og materialevalg, hvorved bygningen nu fremstår, som moderne og historisk og danner rammerne om El sueño del general, Concejo Hospedería. Her findes både hotel og restaurant, der selvfølgelig serverer bodegaens mange vine.

Denne Viña Concejo er husets topvin, hvor man forsøger at skabe vine, som udnytter det fulde potentiale i huset. De bedste druer udvælges, og hver enkelt årgang testsmages, før den endeligt godkendes til salg. Vinen er selvfølgelig 100% Tempranillo, lagret 12 måneder på franske og amerikanske egetræsfade.

Duftmæssigt er her vanilje, eg, solbær, blommer, sødme, svag lakrids … lidt fyldig marmelade og svag – men dejlig – animalsk udtryk, og det elsker vi jo. Smagen er også fyldig, men med let syre, lidt grønne toner, kaktus og tanninerne er bestemt til stede, men ikke voldsomt, og det gør vinen meget lettilgængelig. Er dog fx mere stram i udtrykket end den foregående amerikaner. Ganske okay spanioler.

Forhandles bl.a. hos D’Wine, pris 129 kr.

Vinanmeldelse 4/7 

Skriv et svar