2022 Aux Mages, Parallax Mourvèdre, Californien, USA

2022 Aux Mages Parallax Mourvèdre, Californien, USANår jeg smager vin fra Emil Skytte Pedersens Aux Mages projekt, så får jeg altid lyst til at høre Radiohead, som for mig er det musikalske modstykke … så moderne, krævende, overvejet, provokerende og perfekt, men nok heller ikke for alle.

Sådan er Aux Mages nye baby også … det er nemlig de danske vinmageres nye vin Parallax lavet udelukkende på druen Mourvèdre.

Her kunne man så passende synge med på den episke Everything In Its Right Place, der er afklædt, eksperimenterede, foruroligende og så ufattelig smuk, at sangen sniger sig ind under huden. For Parallax har lidt af de samme karakteristika …  afklædt, eksperimenterede, dragende og svævende.

Emil Skytte Pedersen har fortalt, at druerne til denne vin høstes manuelt fra den økologisk mark Kærskov Vineyard i Santa Ynez Valley i Santa Barbara County og ejet af vinbonden Ryan Carr.

Santa Barbara og druerne er høstet næsten lige før, at de bliver helt mørkerøde. Efter høsten – der altid sker om natten – så er de fleste af druerne afstilket, for at undgå den bitterhed, som ofte kan findes i netop Mourvèdre druen.

Så er druerne kommet i et stort trækar og så trampet med de bare fødder og så lavet med spontangæring. Det var de 3 vinmagere og venners ide, at vinen skulle laves med så lidt ekstraktion som overhovedet muligt.

De 3 venner i Aux Mages projektet er jo Emil Skytte Pedersen, Lars Blom Ellegaard samt Joakim Bugge Raarup. Parallax Mourvèdre er i denne årgang 2022 første årgang og lidt et eksperiment, hvor de så løbende har justeret vinifikationen … bl.a. fandt de ud af, at en for kort gæring og maceration gav en lidt farveløs vin.

Mourvèdre har svært ved at tage farve, så først efter 5 dage havde vinen den ønskede farve og duft. Normalt foretages inden filtrering og svovl holdes til et absolut minimum, så vidt som muligt. Generelt er vinene fra Aux mages modnet på brugte fade, store og små af fransk egetræ … det er denne formentlig også.

I glasset er det en meget lys, transparent og smågrumset vin … og sådan har jeg aldrig før fået vin på Mourvèdre, men det får sgu en op på tæerne eller frem på stolen. Duften er noget ovre i tørrede roser og rosenblade, ganske parfumeret med sødsyrlige jordbærbolsjer, hyben, solbær og solbærblade, urte-frugt-te, schweiziske Ricolla urtebolsjer suppleret med nogle grønne urter af rosmarin, allehånde samt ganske svagt lidt spæde skud fra lærketræ. Det er utroligt let, lyst, svævende og næsten unaturligt yndefuld delikat indbydende.

Smagen er også let … med en læskende lys saftighed, så den helt drypper af lys tranebærsaft, lyserøde, grønne jordbær og moreller med en ubesværet og stjerneklar syre, der her også er virker både slank, pågående og alligevel også feminin blid. Der er stramme, lette og tørre tanniner, men for pokker de klæder bare vinen og gir’ bid midt i en svævende sprød hengivenhed. 97 point.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 525 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7