2019 Domaine Alary, La Gerbaude Côtes du Rhône, Rhône, Frankrig

2019 Domaine Alary, La Gerbaude Côtes du Rhône, Rhône, FrankrigDet er ved at være et par år siden, at jeg sidst har smagt vin fra Domaine Alary, men det kan jeg så passende gøre nu med en La Gerbaude Côtes du Rhône i årgang 2019.

Domaine Alary ligger 1-2 kilometer sydøst for Cairanne by på vejen mod Rasteau i området La Garrigue i Rhône. Vinhuset er grundlagt i 1692 og har siden  gået i arv fra far til søn, og drives i dag af Denis Alary med hjælp fra sønnen Jean-Etienne. De har samlet 29 hektar, fordelt med 26 hektar røde druer og 3 hektar med hvide druer.

Derudover ejer Alary en mosaik af mindre parceller, som ligger op mod landsbyen Carainne, hvor jordbunden minder meget om Châteauneuf-du-Pape.

Denis har tidligere arbejdet målrettet på at dyrke sin vingård uden brug af sprøjtemidler og pesticider og blev i 2012 også certificeret økologisk. Derudover er Denis Alary også formand for det lokale Syndicat des Vignerons de Cairanne. I dag arbejder han efter nærmest hysteriske, biodynamiske principper i marken.

På vingården sker produktionen i stor respekt for traditionerne, fx skrottede Denis de nye rustfrit stål gæringstanke for omkring 5 år siden og geninstalleres traditionelle cement tanke. Og samtidig blev de eksperimenter med små nye egefade, som faderen ellers havde indledt, indstillet.

For Denis handler det om, at gøre arbejdet så godt som muligt ude i vinmarkerne og derpå fremstille nogle vine, som ikke forstyrres af uvedkommende aromaer, men derimod formidler frugten fra druerne og det terroir, som vinstokkene har rod i.

Midlet hertil er bl.a. lagring af vinene på store foudres, som ifølge Denis bidrager med mere kompleksitet samtidig med, at vinens grundelementer bevares.

Siden 2016 har Dennis fået sønnen Jean-Etienne med i driften som 11. generation efter hans uddannelse til vinmager og lidt erfaring på ophold på vingårde i både Australien og New Zealand.

Her smager vi far og søns La Gerbaude Côtes du Rhône i den flotte årgang 2019 … lavet på et mix af Grenache, Syrah og Carignan, hvor de to første sorter kommer fra 40 år gamle vinstokke på marken Les Garrique i Cairanne, mens Carignan druerne er fra 50 år gamle stokke på marken Saint-Cécile-les-Vignes.

Alle druer plukkes udelukkende med håndkraft, så der foregår både sortering af drueklaserne i marken og siden også ved ankomsten til vineriet. Alle druer afstilkes inden vinificationen, som foregår over 15-18 dage. Efter endt fermentering er vinen lagret på store, gamle cementtanke.

Slam … arketypisk Côtes du Rhône dufte, men her i 6. potens, for der er et kampvognskraftigt bundtræk. Det er mørkt og svulstigt med en sort og sød lakrids, mørke bær som blåbær, sorte kirsebær, lidt søde jordbær, krydderier og lidt mørkbitter chokolade og blodpølse.

Hvor smager den også godt … virkelig fed, cremet følelse, når vinen slippes løs i munden. Det er blødt med blødt på, bundlækker, rundt og behageligt, men fortsat med et lille bid, rund syre og polerede tanniner samt et let peberbid.

Tæskelækker Côtes du Rhône på niveau med langt dyrere Châteauneuf-du-Pape vine, hvorved prisen næsten er ran, rapseri eller røveri.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 115 kr., mens prisen er 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7