2017 Terre di Sarizzola, Derthona Colli Tortonesi Timorasso, Piemonte, Italien

2017 Terre di Sarizzola, Derthona Colli Tortonesi Timorasso, Piemonte, ItalienLad os fortsætte med mere hvidvin, for næste vin i glasset blev denne lille Derthona Colli Tortonesi Timorasso fra Azienda Agricola Terre di Sarizzola di Mattia Bellinzona.

Vingården ligger netop i byen med samme navn … Sarizzola i Ossona dalen i regionen Colli Tortonesi i det sydøstlige hjørne af Piemonte.

Vingården har en historie, der går helt tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor Pietro Penacca startede med at lave vin, som familien gav til venner og bekendte … men mest drak selv.

Så det var reelt Pietros søn Secondo, der startede vingårde og i efterkrigsperioden udvidede vinproduktionen og startede med at sælge vinene i de nærliggende byer Milano og Genova.

Senere overtog sønnen Franco dog driften og i dag er det 4. generation i form af Mattia Bellinzona, som driver familiens vingård videre. Han overtog selv driften i 2008 og har – ved siden af selve vinproduktionen – også startet en svinebedrift for selv af kunne producere salamier.

Mattia har samlet 100 hektar jord, hvoraf 20 hektar er skov, mens resten delvist er vinmarker og delvist dyrket med korn og foder, der bruges til at producere en blanding beregnet til fodring af svinene. Alle markerne ligger i Costa Vescovato kommunen i Alessandria provinsen og de har siden 2020 været økologisk certificeret.

Costa Vescovato kommunen er en del af de 30 kommuner, som udgør Colli Tortonesi appellationen. Det er et område, hvor man madmæssigt finder masser af lækkerier … der er trøfler, Tortona jordbær, Volpedo ferskner, Garbagna kirsebær, honning, kastanjer, Montebore oste og de store Tortona brød og masser af lækre salamier og pancettaer,

Vinmæssigt har Colli Tortonesi været mest kendt for sine vine på Barbera, men indenfor de seneste 10 år har især den grønne drue Timorasso fået en renæssance, hvilket har givet den en nærmest kultagtig status blandt sine tilhængere. Og det er jo netop sådan en fætter, som jeg nu har fået i glasset.

Timorasso vinene fra Colli Tortonesi appellationen har også meget ofte – som også denne vin – navnet Derthona på etiketterne. Det er det traditionelle navn for byen Tortona på den lokale dialekt, som appellationen Colli Tortonesi DOC også er opkaldt efter.

Vinene skal som minimum indeholde 85% Timorasso drue, mens resten typisk består af Moscato Bianco samt Vermentino. Denne Terre di Sarizzola Derthona Colli Tortonesi Timorasso er imidlertid på 100% Timorasso, som produceret på rustfrie ståltanke med en spontangæring ved kontrollerede temperaturer og efterfølgende lagring sur lie i ståltankene omkring 12 måneder … dog med en løbende batonnage aka omrøring.

I glasset er der godt med farve i vinen … dejlig dyb gul farve, mens vinen duftmæssigt er fyldig, lidt sødmefuld med tropisk frugt, saftig fersken, abrikos og så lemon samt grønne æbler. Der er noget, der minder om sandeltræ suppleret med let røg, lidt lakridskonfekt og mandler.

Smagsmæssigt har vinen også en vis fyldighed sammen med en høj syre, masser af lemon, lemon og lemon. Det giver både bitterhed og en frisk syre, selvom vinen egentlig virker blød med en spicy kant samt kalkede mineraler. Det er blød krop med fin syre … og det er dæleme en god kombi.

Forhandles af Vinøs Vinbar & Vinhandel, hvor en flaske koster 175 kr., mens prisen er 150 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7