2016 Tenuta di Aglaea, Etna Rosso Contrada Santo Spirito, Sicilien, Italien

2016 Tenuta di Aglaea, Etna Rosso Contrada Santo Spirito, Sicilien, ItalienFra Distintos Meet the winemaker box smagte jeg under webinaret med Anne-Louise Mikkelsen på Tenuta di Aglaea denne topvin, en 2016 Etna Rosso Contrada Santo Spirito.

Det er Anne-Louises første officielle enkeltmarksvin, der er lavet på ren Nerello Mascalese fra Santo Spirito marken i 750 meters højde. Marken ligger på gamle terrasser holdt oppe af håndbyggede  stenmure og har sort jord, en nærmest dyb porøs vulkansk askejord med spor af sand og meget rig på mineraler.

Anne-Louise har lavet vinen på rustfrie ståltanke, både den alkoholske gæring samt den efterfølgende malolaktiske gæring, men derefter er vinen så lagret 13 måneder på 300 liter franske egefade.

Under webinaret kom Anne-Louise lidt ind på fadlagring, hvor hun mener at ha’ fundet det rigtige forhold med de 300 liter store fade og hun foretrækker de franske fade, som giver vinen er lidt rundere udtryk. Hun havde forsøgt med fade fra andre lande, men de gav vinene et mere koldt og upersonligt udtryk.

I glasset er vinen smuk transparent med lidt teglfarve samt lyse småbrunlige kanter. Duftmæssigt er vinen let, lys med rød frugt, hindbær, jordbær, lidt moden i frugten, pænt  blomsterrig, frisk og småparfumeret med en æterisk luftighed, lyse urter, lidt balsamiske noter, bolsjer, læderfedt, små lakridsale elementer, meget kompleks, stringent og har en mineralsk, småsaltet og elegance. Det er så fint, sart og næsten feminint i udtrykket.

I munden har Santo Spirito en meget ren, meget lækker syre, let, præcis og stringent med lys frugt … fuck det smager godt, stramt og elegant. virkelig mineralsk, stenet og bare lige i sylten. Der er nogle lyse og pivskarpe tanniner, der som en højesteretsdommer straffer, masserer og stoisk gnubber dine gummer. Samtidig har vinen denne friske, meget frugtrige og bitterranke side. Nam. 6 kæmpestore houlbergske fingre med pil op.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske koster 349 kr.

Vinanmeldelse 6/7