2012 Weingut Keller, Spätburgunder S, Rheinhessen, Tyskland

På S’vinbar fik jeg lov at vælge vinen og da det var fredag – og fredag jo er Spätburgunder dag – gik jeg totalt straight og traditionelt til værks med en Spätburgunder S fra det velkendte vinhus Weingut Keller aka. Klaus-Peter Keller i Rheinhessen.

Weingut Keller ligger i byen Flörsheim-Dalsheim, hvor familien har været beskæftiget indenfor vinproduktion siden 1789. De forlod Schweiz og bosatte sig i Dalsheim. Johan Keller begyndte straks at interessere sig for landbrug og vindyrkning, og da han få år efter sin ankomst fik mulighed for at købe en vinmark, der dengang var kendt som den øvre Dalsheimer Hubacker, så gik produktionen af vin for alvor i gang.

I generationer siden har Kellerfamilien skabt deres vine fra denne mark, og den øvre Dalsheimer Hubacker er stadig Keller’s monopol-eje.

I det 20. århundrede begyndte Weingut Keller for alvor at markere sig som én af de bedste producenter i Tyskland, og i hver eneste generation har familien langsomt forbedret kvaliteten og bygget videre på familiens stolte traditioner.

I 1980’erne og 1990’erne var det Klaus Keller, som stod for driften og et yderligere kvalitetsløft. Han blev således i år 2000 kåret til årets vinbonde af den magtfulde tyske vinguide Gault Millau.

I dag er det sønnen Klaus-Peter Keller som står i spidsen for vingården. Da unge Klaus-Peter Keller i 2001 overtog tøjlerne i kælderen, drejede han roret dramatisk om.

Klaus-Peter havde forinden arbejdet i Bourgogne og er fuldstændig fokuseret på jordbunde og vine med dybde, kompleksitet, mineralitet, struktur, elegance og finesse.

I dag er Keller nærmest blevet et synonym med tør Riesling af verdensformat og nævnes af verdens førende eksperter i samme åndedræt som de største hvide Bourgogner, der er blandt Klaus-Peter Keller’s største kilder til inspiration.

Han bliver på gården støttet solidt af sin hustru Julia, som stammer fra Westhofen, og som i sin vinuddannelse bl.a. stod i lære hos Hans-Günther Schwarz hos Müller-Catoir.

Grundlaget for kvaliteten skal findes i den kæmpeindsats, der gøres i vinmarkerne gennem hele året, hvor fire generationer er involveret i arbejdet.

Hos Keller overlades intet til tilfældighederne, og ingen arbejder hårdere. Ingen brug af kunstig gødning, omhyggelig udtynding af blade og druer samt meget små høstudbytter under den ofte ekstremt sene høst er nogle af hemmelighederne.

Samlet har Keller 15,8 hektar vinmarker og de bedste marker er Dalsheimer Hubacker, Frauenberg und Bürgel, Westhofener Kirchspiel, Morstein samt Abtserde, Niersteiner Pettenthal og Hipping.

Ejendommens Rieslingmarker er opdelt mellem markerne i Westhofen: Morstein, Abtserde og Kirchspiel samt den eksotiske Hubacker i Dalsheim. For nylig er de bedste parceller i Nierstein-markerne Hipping og Pettenthal kommet til.

Rieslaner laves fra en vinmarken Silberberg i Monsheim og to af Tysklands bedste Pinot Noir vine kommer fra de ældste stokke fra markerne Flörsheimer Frauenberg samt Dalsheimer Bürgel. De to vine har jeg i øvrigt tidligere smagt og skrevet om her på bloggen.

Denne Spätburgunder S er en cuvée af fade fra Bürgel og Frauenberg markerne. Vinen er lavet med maceration i over 2 uger og lagring på barriques.

Næsen er tysk og animalsk kostald, men uden den sædvanlige sødme. I stedet er der knivskarp syre, mineralitet, røgede noter sammen med ribs, rabarber, urter og krydderier. Det er på mange måder lidt et rart gensyn med præcise og klare, mineralske Keller.

Der er flot klarhed, renhed og mineraler i smagen. Tanniner er flot integreret og ellers er det hindbær, ribs og stikkelsbær, jern og meget syrlig … virkelig pågående i syren. Måske stadig en smule ung … men godt smager det sgu.

Forhandles af Atomwine, pris 299 kr.

Rating 5/7