2013 Domaine Kumpf et Meyer, Riesling Grand Cru Bruderthal, Alsace, Frankrig

2013 Domaine Kumpf et Meyer, Riesling Grand Cru Bruderthal, Alsace, FrankrigHva’ fanden … dette lille vinhus – Domaine Kumpf et Meyer – bliver sgu ved med at overraske, og sparke benene (to af slagsen) væk under mig. Denne gang er det med denne Riesling Grand Cru Bruderthal … ægte Grand Cru, som endda kan erhverves for menneskepenge.

Og I troede måske, at den forrige Restons Nature Pétillant Naturel var eneste genistreg fra den unge Julien Albertus? No way José! Denne Grand Cru Riesling er ganske formidabel, men det vender jeg selvfølgelig tilbage til.

Dette er selvfølgelig ikke en moderne Pét-Nat, men en almindelig, traditionel Grand Cru Riesling, hvor druerne kommer fra Grand Cru marken Bruderthal, som samlet er på 18,4 hektar og ligger med højeste punkt i omkring 300 meters højde. Denne – måske mere ukendte – Grand Cru mark har Domaine Kumpf et Meyer en lille parcel på.

Grand Cru Bruderthal ligger i Mosheim kommune i Bas-Rhin regionen i Alsace. Vinmarken  har en meget stenet undergrund med mergel og kalksten, som er perfekt for bl.a. Riesling. Marken har sit navn fra gamle dag, hvor klosterbrødrene fra Jesuiterordenen arbejdede sammen i dalen … deraf navnet Bruderthal og har således været basis for gode vine siden middelalderen.

På Bruderthal er det Riesling druen, som dominerer … hele 38% er Riesling, men druesorterne derudover er 31% Gewurztraminer, 29% Pinot Gris og 2% Muscat.

Jeg har ikke de store oplysninger om fremstillingen, så vi springer i stedet hovedkulds ind i smagsnoterne, hvor næsen er ganske kompleks med lidt herlig petroleum, æbler, æblegrød, melon, vingummi, hospitalsgang og pilleglas, parfumeret sæbe, champagnebrus og de små muslinge skaller med bolsje, som man kunne få i 1970’erne. Meget ren duft … intet forkert stikker ud, virker nærmest som nektar på en frisk måde og ikke – som forventet – som helt klassisk Riesling.

I munden er det nærmest lidt melede æbler, æblesyre … men med en rund syre, som aldrig bliver kantet. Meget forfriskende og læskende i udtrykket og igen er det ikke typisk Riesling, selvom det fortsat smager af Riesling. Vinen er meget afstemt og det er svært at finde ting, som man ville ønske var anderledes eller bedre. Det er sgu topklasse … og til prisen rent tyveri.

Købt hos Extra Brut Vinimport, hvor prisen er 135 kr.

Rating 6,5/7