2019 Podere della Civettaja, Pinot Nero, Toscana, Italien

2019 Podere della Civettaja, Pinot Nero, Toscana, ItalienNogle gange støder man bare på små perler … og dem er Distinto gode til at spotte, som nu fx denne Pinot Nero fra Toscana … fra et ganske lille vinhus, der hedder Podere della Civettaja.

Vinhuset logger tæt ved Casina Rossa i Arezzo provinsen … lige på en sydvendt skråning af en 500 meter høj bakke. Det er ikke langt fra Arno-floden … bare lidt mere end en times kørsel vest for Firenze.

Podere della Civettaja drives af den meget talentfulde vinmager Vincenzo Tommasi, som testede mere end vinmarker,  før han i 2002 købte marken ved Casina Rossa. Han ledte specielt efter den perfekte mængde ler og den fandt han der.

Vincenzo Tommaso er indfødt fra Casentino i det nordøstlige Toscana, hvor hans familie har levet i generationer – helt tilbage til det 15. århundrede.

Efter at have overtaget hvervet som landmand fra sin far og dimitteret landbrugsstudierne i Firenze, så drog Vincenzo i starten af 1990’erne til Frankrig og faldt over Les Clos Saint Jacques. Han blev forelsket i kulturen, naturen og vinene. Men drømmen om at kultivere Pinot Noir i sin fødeby Casentino, begyndte at spire.

Hans idé var at plante en vinmark udelukkende med Pinot Noir, for at skabe én enkelt unik vin, så i dag har han så alene marken på små 3 hektar kun tilplantet med Pinot Noir og den drives både økologisk og biodynamisk med en lille produktion på omkring kun 10.000 flasker årligt.

Vincenzo Tommaso er en purist, og en meget omhyggelig en. Omsorgen for hans vingård og udvælgelsen af druer under høsten kan kun sammenlignes med ædle Grand Crus i Bourgogne. Han er så ydmyg og fokuseret. Vincenzo er intet mindre end en perfektionist. Resultatet er enkelt. Hans vin anses for at være blandt de bedste Pinot Noir vine i Italien.

I næsen er duften rosenblade, blomsterstilke og gule blomster, frugten er lys af rabarber, hindbær, ribs og lidt vild samt bolsjesød. Der er noget virkelig fint, sart og dragende … ingefær, lys balsamico, svagt lidt nelliker og med den lidt parfumerede, lyse og lette note, som ligger Bourgogne nu næsten i Toscana.

Smagsmæssigt er vinen lidt mere stram og der kommer også mere kirsebær i den lette frugt sammen med søde jordbær og hindbær. Og alt er så fint, blød og rundt på en sart og feminin facon. Vinen har en supervin balance mellem det bløde og så en mere hård mineralitet, virkelig lækker italienske Pinot Nero. 95 point.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske koster 399 kr.

Vinanmeldelse 6/7