2017 Weingut Darting, Einblicke Rotweincuvée, Pfalz, Tyskland

2017 Weingut Darting, Einblicke Rotweincuvée, Pfalz, TysklandWeingut Darting holder til midt i Bad Dürkheim i Pfalz og det er derfra, at den houlbergske vinblogger nu smager næste vin … en 2017 Einblicke Rotweincuvée.

Vingårdens rødder går helt tilbage til 1780, men drives i dag af Helmut Darting, som har 24 hektar vinmarker, hvor han dyrker en lang række druesorter … mest de hvide sorter.

Det er Weißburgunder, Grauburgunder, Rieslaner, Scheurebe, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc og Muskateller til de tørre vine og Kanzler und Huxelrebe til de sødere vine. Derudover dyrker han oss’ de røde druer Spätburgunder, Sankt Laurent, Schwarzriesling og Cabernet Cubin,

Helmut har tidligere stået i lære hos Weingut Hans-Günther Schwarz lidt længere mod syd Neustadt an der Weinstraße, men driver nu familiens vinhus sammen med hustruen Ella samt søsteren Heike.

Helmut er den drivende kraft i selve produktionen, og han lægger ikke skjul på, at vinens kvalitet skabes på marken. Helmuts elsker mest Riesling, som han betragter som den vigtigste druesort på sin vingård, men kærligheden til den røde Spätburgunder vokser, og vinhuset laver da også flere røde Spätburgundere. Samlet laver Helmut omkring 150.000 flasker årligt.

Helmut har parceller på markerne Nonnengarten, Michelsberg, Spielberg,  Fronhof, Hochbenn, Feuerberg og Schenkenböhl ved Dürkheim, Wachenheimer Mandelgarten, Ungsteiner Bettelhaus, samt topmarken Ungsteiner Herrenberg, som består af 3 parceller Herrenberg Mardelskopf, Herrenberg Vogelsang og Herrenberg Kanzel.

Denne Einblicke Rotweincuvée er lavet på et skønt mix af Acolon og Spätburgunder, men druesammensætningen ændrer sig fra år til år og i tidligere årgange var den lavet på de lidt mere ukendte druer Acolon, Cabernet Dorsa samt Cabernet Cubin.

Acolon er der ikke så mange, der kender. Det´er en tysk rød druesort, som er en krydsning mellem Blauer Lemberger aka Blaufränkisch og Dornfelder.

Den er fremavlet i 1971 på vinplanteskolen Weinsberg aka Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau i Weinsberg i Württemberg, men blev først officielt anerkendt i 2002.

Acolon modnes tidligt og producerer en meget farveintensiv vin med milde tanniner og slægter dermed Blaufränkisch på. Der er i dag plantet under 500 hektar – primært i Sydtyskland – men sorten er i fremgang, også internationalt.

Vinen er lavet på Holzfass og er også lagret en periode på barriques, men hvor lang tid fremgår imidlertid ikke. Vinen har 5,5 gram restsukker pr. liter. Lad os smage på den.

Næsen er sådan lidt rustik og bondsk, så der er ikke den vilde Spätburgunder finesse, men i stedet er vinen klart noget mørkere med en frugt af kirsebær, solbær, lidt lakrids, peber, grønne urter og generelt lidt robust, rustik med svag antydning af lidt kanel samt vanilje.

Det er smagsmæssigt en lidt saftig og læskende vin, som har pænt med sødme, som er med til at give en tørstslukkende fornemmelse, hvor der er sød imødekommende mørk frugt, næsten kirsebær- og solbærlikør … meget saftig og masser sød bulder. Vi er lige kravlet over på den søde side af gelænderet, hvor Houlberg ikke kommer så meget. Vi ligger sådan lige mellem 3,5 og 4 houlbergske tomler.

Forhandles af Vinfadet, hvor en flaske koster 160 kr.

Vinanmeldelse 4/7