2016 Domaine Zind-Humbrecht, Riesling Clos Häuserer, Alsace, Frankrig

2016 Domaine Zind-Humbrecht, Riesling Clos Häuserer, Alsace, FrankrigDenne Riesling Clos Häuserer fra Domaine Zind-Humbrecht blev en klar vinder i det første sæt med et gennemsnit på 94,5 point, mens jeg var lidt mere begejstret med  96 point … det smager jættegodt.

Sjovt nok synes jeg også tilbage i 2018, at Zind-Humbrecht var bedste vin i første sæt, men dengang var det med vinen Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling Grand Cru. Nu er det i stedet deres Riesling Clos Häuserer … fra marken, som er en monopol mark, som kun Zind-Humbrecht ejer.

Clos Häuserer marken er alene på 1,2 hektar og ligger østvendt i bunden af Grand Cru Hengst marken mellem både Wintzenheim og Gueberschwihr. Vinhuset  har haft marken i generationer, inden Domaine Zind-Humbrecht blev dannet i 1959.

Marken blev genplantet først i 1970’erne og har en jord med dyb mergel og kalksten, hvilket giver vinene en en markant syre som ung. Den lidt beskyttede placering kan give risiko for frost i det tidligere forår, men kan også være en varmegryde om sommeren, hvorfor enkelte årgange have nogen restsødme, men det er den ranke, syredrevne intensitet, der er markens adelsmærke.

I 2016 er druerne på Clos Häuserer høstet med et udbytte på 41 hektoliter pr. hektar. Vinen er spontangæret alene med druernes naturlige gærceller og selvfølgelig på gamle egefade, men gæringen varer ofte over et år, men det kan jeg ikke se på denne årgang. Efter endt fermentering er vinen lagret sur lie inden tapning, som sker uden hverken klaring eller filtrering. Der er 8 gram restsukker pr. liter i vinen.

Uhhhh, dejlig næse, meget forførenede og æterisk med en smule honning, petroleum og benzin … endnu meget sagte og forsigtigt, men derudover fanger jeg lidt mjød, en rolighed over vinen, nærmest som en flod, der bare flyder stille og roligt. Det er zen, meditativt og til at blive glad i låget over. Der lidt karamel, bløde løg og mentol, mens frugten er røde æbler, pærer, citroner, lemon og bivoks.

I munden er det blød og utrolig cremet … et lille nøk mod den lidt fladere side, men har masser af kalkholdige mineraler, våde sten og der er knald på tungen med saftige æbler, lemon og total feel good fornemmelse, tæt, vedkommende og med lang blid, endda sart eftersmag.

Forhandles af Erik Sørensen Vin, hvor en flaske i årgang 2017 koster 475 kr.

Vinanmeldelse 6/7