2014 Dominique Andiran, Soyeux, Gascogne, Frankrig

2014 Dominique Andiran, Soyeux, Gascogne, FrankrigTil de små desserter på Restaurant Substans fik vi serveret en sød vin på 100% Gros Manseng … vinen Soyeux fra Dominique Andiran.

Dominique Andirans vinhus hedder egentlig Domaine Haut Campagnau og ligger i den lille by Montréal i den sydvestligste del af Frankrig i Côtes de Gascogne er et af de mere ukendte vinområder.

Dominique Andiran var egentlig skiinstruktør og underviste også lidt i sejlads, men han blev fascineret af vinproduktion, da hans onkel i 1998 bad om hjælp til høsten på hans lille vingård i Montréal … den nordlige del af Gers.

Hans onkel lavede alene en lille smule vin og solgte ellers druerne til en større lokal producent tæt på vingården. Vinmarkerne sprøjtede de med pesticider, men det medførte, at blev syg og endte på hospitalet.

Dér besluttede han, at hvis han skulle overtage driften på Domaine Haut Campagnau, så skulle produktionen omlægges til økologisk drift. Så i 2000 skiftede han til økologisk drift og startede samtidig med at lave egne vine i stedet for at sælge druerne.

Dominique Andiran har samlet 18-19 hektar vinmarker omkring landsbyen Montreal-du-Gers, nogle marker er ejet og nogle er lejet, hvilket er helt normalt i områder. Han har parceller med druesorter som Chardonnay, Colombard, Petit Manseng, Gros Manseng, Muscadelle, Ugni Blanc, Sauvignon Gris, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Tannat.

Dominique Andirans vinmarker ligger midt i blandt nogle af de største vingårde i Frankrig. Kun yderst sjældent bliver områdets marker dyrket økologisk, så når Dominique desuden laver naturvin, så er ret enestående..

Dominique er autodidakt … så han laver vine efter eget hjerte samt en ekstremt naturlig og personlig stil. En blanding af saftig og imødekommende røde, syreholdig hvid Colombard og vilde oxidative og søde vine på Gros Manseng. Dominiques vine er økologisk certificerede og minimalt svovlede.

Her er det så hans dessertvin Soyeux, som er lavet på 100% Gros Manseng, som også anvendes i nærliggende Jurançon til at lave søde vine. Gros Manseng er en hvid drue, som hovedsagelig dyrkes i den sydvestlige del af Frankrig. Ved omhyggelig behandling i vineriet kan den give blomsteragtige vine med krydret smag, og anvendes også til søde vine.

Dominique kalder vinen Soyeux efter inspiration fra den franske litteratur, hvor ordet Soyeux er anvendt om noget, som er silkeagtig.

Vinen er lavet med en blanding af druer, som kun lige er modnet og fuldt modne druer med koncentreret sukker, Der er ved vinifikation selvfølgelig alene anvendt druernes naturlige gær, men vinen er filtreret let, idet der ellers vil være risiko for en eftergæring i flaske, fordi den naturlige gær i uudviklede druer er så stærk.

Og det er også lidt en speciel vin … men med masser af karakter. Næsen er nærmest oxyderede nedfaldsæbler med masser af sødme og intensitet og godt med fedme. Der er svage noter af appelsinskal, lidt abrikos og blomster.

Smagen er fed, cremet, sød og blød. Det er sgu næsten som kryokoncenterede æbler, så det er en intens og lidt vild sag, som faktisk er meget spændende og lidt anderledes.

Niche Vine forhandler Dominique Andiran, men denne vin har jeg ikke fundet i sortimentet. I hjemlandet koster den 13,90€ … eller omkring 104 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7