2014 Château Mont-Redon, Lirac, Rhône, Frankrig

2014 Château Mont-Redon, Lirac, Rhône, FrankrigTil at matche den fremragende Anjou havde &’s sommelier valgt denne Lirac fra Château Mont-Redon, som ligger svagt nordvest for Châteauneuf-du-Pape … og den stod fint til lidt mørbrad samt kæbe af gris med 2 gange selleri, trøffelsauce og sort peber.

Vingården ligger på et historisk sted, som helt tilbage i 1300-tallet blev kaldt Mourredon efter det latinske navn muntem retundum, som betyder det runde bjerg.  Mourredon blev senere til Mont Redon og senere blev stedet også beboet af poeten Anselme Mathieu, som kaldte sig Marquis de Mont-Redon.

I 1923 købte Henri Plantin en ejendom ved højdedraget med skovarealer samt sølle 2,5 hektar vinmarker. Plantin ryddede dog mange af skovarealerne, plantede vinstokke og tilkøbte mere jord og det blev grundlaget for det nuværende Château Mont-Redon.

I dag drives Château Mont-Redon af Plantins efterkommere, nemlig 4. generation i form af familierne Abeille og Fabre. Det er nemlig Pierre Fabre samt Patrick, Yann og Jérôme Abeille. Jeps, det er de 4 fyre, som I ser på billedet ovenfor.

I dag har familierne samlet 186 hektar jord, hvoraf omkring 100 hektar er vinmarker. Markerne dækker over 3 appellationer, nemlig Châteauneuf-du-Pape, Lirac og Côtes-du-Rhône.

Og det giver bl.a. basis for en årlig produktion af omkring 350.000 flasker rød Châteauneuf-du-Pape og 100.000-110.000 flasker hvid Châteauneuf-du-Pape.

Mørbrad og kæbe af gris
Hovedretten på Restaurant ET blev mørbrad samt kæbe af gris med 2 gange selleri, trøffelsauce og sort peber

Ved siden af Château Mont-Redons store besiddelser i Châteauneuf-du-Pape har huset også en større vinmark på den højre bred af Rhônefloden nær landsbyen Roquemaure på et plateau, som er dækket med store afrundede sten ligesom i Châteauneuf.

Vinmarkerne er tilplantet med 70% Grenache, 20% Cinsault og 10% Syrah, som også er det omtrentlige blandingsforhold i denne Lirac. Og alle druerne håndplukkes, hvorefter der allerede i vinmarken sker en første fravælgelse inden høsten køres de 9 kilometer over til det nyinstallerede fuldautomatiske druesorteringsanlæg på Mont Redon.

Her afstilkes klaserne og derefter sker næste sortering hvor alle druer, som ikke opfylder den ønskede kvalitet, kasseres. Vinen gærer traditionelt i rustfrit stål i op til 3 uger for at sikre maksimal ekstraktion af farve og tanniner, og herefter forbliver vinen i gæringstankene indtil den malolaktiske gæring er afsluttet.

Herefter fyldes en tredjedel af vinen i burgundiske fade på de traditionelle 228 liter, mens resten forbliver i ståltankene. Efter 16 måneder foretages den endelige assemblage og efter yderligere 2 måneder tappes vinen på flaske 4 måneder før den frigives til salg.

Næsen er klart mere fyldig … virker fortsat blød og rund. Det er mørke, modne bær, let syrlighed, gazebind, peber, våde egeplanker, en lille smule opløsningsmiddel … terpentin?  I hvert fald en smule sprittet og har ellers godt med eg, kanel og vanilje.

I munden er vinen godt fyldig og blød med mørke bær. Den er dog ikke fed, men ganske elegant med en vis sødme og samtidig saftig med nogle af de velkendte krydrede elementer fra Rhône.

Forhandles af Løgismose Vin, hvor prisen er 148 kr.

Rating 5/7