2007 Pian delle Querci, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien

2007 Pian delle Querci, Brunello di Montalcino, Toscana, ItalienI den tredje infight leverer denne Brunello di Montalcino fra vinhuset Azienda Agricola Pian delle Querci sidste nådestød til Montepulciano.

Selvom Brunello sikkert er markedsført mere end dens søstre fra Montepulciano, er dyrere og dermed mere efterspurgt af både kendere og vinsnobber, så er der en forklaring på, at vinen sammen med Barolo og Barbaresco hører til de mest prestigefyldte rødvine i Italien.

Kvaliteten er bare lige en tak bedre, og det beviser denne Brunello fra Pian delle Querci også, selvom den i mit univers ikke når vinen fra Collemattoni. Men mindre kan jo også gøre det.

Brunello må kun laves i Montalcino kommune, og arealet blev allerede udstukket i 1932. Brunello var da også blandt de første til at få DOC status i 1966. Brunello var også den første vin, der fik den højeste klassifikation DOCG i 1980.

Navnet Brunello stammer fra druen, der anvendes i vinen, Sangiovese Grosso. Brunello blev anvendt af de lokale som navn på en klon af Sangiovese druen. Man kalder dog ikke disse kloner for Brunello længere, da man ikke vil risikere, at navnet kan bruges uden for Montalcino-zonen.

I takt med Brunelloens succes er det vinmæssige areal vokset dramatisk og det same er antallet af vinproducenter. I 1975 blev der produceret 800.000 flasker fra 25 producenter. I dag er der omkring 250 producenter, der dyrker vin fra 1.900 hektar vinmarker.

Og én af disse er Azienda Agricola Pian delle Querci, som ligger omkring 5 kilometer nordøst for Montalcino by. Vinhuset ejer 50 hektar jord i området, men kun 8,5 hektar er vinmarker, herunder 6 hektar under DOCG Brunello, 2 hektarer med Rosso di Montalcino DOC, mens de sidste 0,5 hektar er tilplantet med Santantimo.

Vinhuset ejes og drives af Vittorio Pinti, og han er 3. generation på gården. Vittorio er lidt oppe i årene, men har – som det er tradition i Italien – hjælp fra resten af familien, så 4. generation er allerede i gang. Sammen laver de årligt omkring 56.000 flasker vin og de fleste flasker er faktisk Brunello.

Der laves to forskellige Brunelloer, denne almindelige samt en Brunello di Montalcino Riserva. Derudover laves der en Rosso di Montalcino og det er sådan set det.

Denne Brunello di Montalcino er lavet på rustfrie ståltanke med temperaturstyring. Vinificeringen sker med maceration i kun 12 dage og efterfølgende lagring 3 år i nye 50 hektoliter slavonske mediumristede egetræsfade. Herefter lagrer vinen minimum 10 måneder på flaske inden frigivelse.

I glasset kan det ses, at der begynder at være lidt alder på vinen. Der er let orange og lysbrune kanter, men ellers virker vinen ganske let i glasset. I næsen er der lidt grafit, grønne noter, egetræ, marcipan, læder og lys frugt. I munden er vinen blød, men der er fortsat lidt kant. Der er god lethed over vinen, meget fin og syren er meget vedkommende.

Der er lys frugt, som virker lidt svag og knap så intens, som fx Collemattoni, som er mere maskulin. Denne er mere feminin, hvilket jo ellers burde være mere attraktivt. Konklusionen er dog helt sikkert, at denne feminine vin smager herregodt.

Forhandles hos Toscavini, pris 269 kr.

Rating 5/7 

Skriv et svar