2003 Château Tour Grise, Saumur Les Vigneaux, Loire, Frankrig

Weekenden bød også på denne friske, sprøde og røde Saumur Les Vigneaux fra et vinhus, som jeg har skrevet om et par gange, nemlig Château Tour Grise … et af de spændende huse, som Vinimperiet har i deres sortiment af økologiske og biodynamiske producenter fra specielt Loire og Languedoc.

Château Tour Grise ligger midt i den lille historiske landsby Puy Notre Dame på et herresæde tilbage fra det 15. århundrede. Vi er i appellationen Saumur i Loire, et område som ellers primært laver mousserende vine. Det er et område, hvor jorden er meget kalkholdig og med god varme i jorden modner Cabernet Franc på optimal vis.

Vinhuset drives af Philippe og Françoise Gourdon. De kommer fra en slægt af vinavlere, som har lavet vin siden 1800-tallet. De overtog stedet i 1990 og indledte en konvertering til økologisk jordbrug og siden til biodynamisk fra 1998, så denne Saumur Les Vigneaux er således også lavet biodynamisk.

Château Tour Grise har samlet 20 hektar vinmarker, hvoraf de 15 hektar består af Cabernet Franc, mens de sidste 5 hektar er tilplantet med Chenin … både Chenin Blanc og Chenin Noir.

Og alt behandles selvfølgelig både økologisk og biodynamisk. Og på Tour Grise sker det i markerne med brug af mineralske, animalske og vegetabilske præparater og udtræk af nælder, padderokke og pil, som supplerer de traditionelle behandlinger.

Der sker alene en begrænset radhakning omkring hver stok, hvorfor man således lader andre planter vokse vildt mellem vinstokkene. Den fuldstændige undladelse af afklipning af vinplanterne om sommeren styrker plantens immunforsvar. Den vilde grønbevoksning uden klipning giver mulighed for, at biodiversiteten – der er nødvendig for vinplanterne og jordbunden – kan udvikle sig.

Den økologiske dyrkning er certificeret af ECOCERT Organisme de contrôle & de certification au service de l’homme et de l’environnement en France, mens den biodynamiske dyrkning er certificeret af BIODYVIN Syndicat international des vignerons en culture bio-dynamique.

På vinhusets hjemmeside er der i øvrigt en sammenligning af vinmarker dyrket biodynamisk og dyrket konventionelt over 4 måneder. Lidt sjovt at se billederne og ikke mindst forskellen i markerne.

For Philippe Gourdon er målet, at vinene afspejler områdets terrior. Det opnås ved, at vinene vinificeres naturligt, men paradoksalt, så betyder den biodynamiske tilgang, at flere af vinene nægtes oprindelsesgarantien AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).

Det betyder også, at vinene fra Château Tour Grise er opdelt i AOC vine samt Vin de table … altså bordvine, hvor Philippe Gourdon har plads og frihed til at lave vinene, som han mener bedst udtrykker det lokale terrior. For omkring 8 vine har Gourdon besluttet ikke at præsentere dem under AOC, men altså som bordvine. De laves i stedet under navnet Vignerons Gourdon, og én af dem smagte jeg for noget tid siden, nemlig den spændende 2013 Vignerons Gourdon, Chenin Noir.

Men denne vin er altså en AOC vin, selvfølgelig 100% Cabernet Franc og er en enkeltmarksvin fra marken Les Vigneaux, hvor vinstokkene snart er 40 år gamle, idet de stammer fra 1976. Selve marken er på 5,25 hektar og har en undergrund med kalkaflejringer fra juratiden. Marken ligger på Brossay-plateauet, som netop er kendetegnet med de store kalkaflejringer, der tilfører denne vin en god syre, som gør dens holdbarhed ganske lang.

Udbyttet ligger på 35 hektoliter pr. hektar og vinen er lavet med udblødning i mindst 30 dage med moderate overpumpninger, hvorefter den modner på tank, dvs. ingen anvendelse af egetræsfade overhovedet. Vinen frigives først efter flere års lagring i kælderen. Det er en helt naturlig vin uden tilsætninger. Den har blot gennemgået en meget nænsom filtrering før aftapningen, og det betyder også, at der godt kan forekomme naturlige krystaller af vinsyre.

Og hold da op … hvor er denne vin frisk og sprød, specielt i betragtning af, at den har 12 år på bagen. Og lidt sin egen. I næsen er der blæk, kridt, kul … ganske animalsk, og tankerne leder én hen på en gammel, lidt mulle kælder, skovbund, et gammelt og stolt egetræ, bark, en omgang bolsjer, nelliker, rosmarin og grønne blade.

I munden er vinen livlig og frisk … ingen alderstegn dér. Vinen er syrlig, men på en behagelig og blød måde, som om årene alligevel har taget det værste af syren af … men alligevel nok til, at den snærer, sparker og pirrer godt i mundhulen. Det er grønt med syrlige bolsjer, direkte frisk frugt og tanniner, som sætter sig på dine fortænder. Og ja … der er også vinsten/krystaller i vinen ;o)

Vinhuset anbefaler i øvrigt, at vinen åbnes et par timer i forvejen … og jeg forstår dem fuldt ud.

Købt hos Vinimperiet, pris 97 kr., ganske fin pris for denne frisk bandit.

Rating 4,5/7  

Skriv et svar