2012 Snoqualmie Vineyards, Riesling Organic, Washington State, USA

Næste Riesling … men noget helt andet. Ikke knastør europæiske … i stedet er vi med denne Riesling Organic røget en tur til Amerika, hvor vi tæt på byen Paterson – ikke langt fra Columbia River i Washington State – finder vinhuset Snoqualmie Vineyards.

Snoqualmie Vineyard er grundlagt i begyndelsen af 1980’erne af Joel Klein, som tidligere arbejdede på det nærliggende vinhus Chateau Ste. Michelle. Op gennem firserne voksede produktion og kvalitet hånd i hånd, men i 1991 blev vinhuset imidlertid købt af det store vinfirma Stimson Lane, som bl.a. også ejer Chateau Ste. Michelle, Columbia Crest og mange andre vinhuse.

I 2004 skiftede Stimson Lane imidlertid navn til Ste. Michelle Wine Estates, men det er fortsat et gigantisk foretagende, som i alt ejer ikke mindre end 15 vinhuse, og står for over halvdelen af den totale vinproduktion i Washington State. Og et af vinhusene er altså Snoqualmie Vineyards.

Ved overtagelse af Snoqualmie Vineyards i 1991 tilførte Stimson Lane også en ny vinmager til huset, nemlig Joy Anderson. Hun startede en udvikling, som i løbet af få år fik Snoqualmie op blandt den absolutte elite.

Joy Anderson har en universitetsgrad i kemi fra University of Washington i bagagen. Derudover har hun tidligere arbejdet med undersøgelser af afgrøder for landbrugsministeriet. De vinøse barnesko var trådt hos vinerierne Chateau Ste. Michelle og Columbia Crest.

Joy Anderson bærer om nogen æren for Snoqualmie vinenes store popularitet. Hendes filosofi er, at elegancen ligger i det simple. Frugten i de enkelte druer træder efter hendes mening bedst frem, når man ikke tilsætter alt for megen magi. Ambitionen er derfor at producere forførende og imødekommende moderne vine, der appellerer til det brede publikum samtidig med, at de overholder et væsentligt krav, nemlig, at de skal kunne akkompagnere gastronomien. Der er med andre ord tale om særdeles restaurantvenlige vine fra Snoqualmies hånd.

Snoqualmies vinmarker ligger i 3 af Columbias ”sub-zoner”; Wahluke Slope, Yakima Valley og Horse Heaven Hills. Hvert område har naturligvis sit helt eget mikroklima og dermed karakteregenskaber. Denne vifte af forskelligheder peger Joy Anderson selv på som en af Snoqualmies store forcer.

Snoqualmie’s vinmarker på the Wahluke Slope ligger i en af Washintons varmeste områder. Druerne her modnes derfor som de første. Området giver uovertruffende varietal udtryk og struktur. De røde Merlot og Cabernet Sauvignon druer opnår her, hvad der senere bliver rygraden i den færdige blend.

Yakima Valley har et langt mere køligt mikroklima. Essensen af dette bliver aromaer af mint, eukalyptus og lakrids i både de hvide og røde druer. Horse Heaven Hills druer bliver meget modne med masser af stor og åben frugt af kurant, solbær og kirsebær. Vinene får fra dette område den ”juicy” karakter, der kendetegner Snoqualmies vine.

Områdets og Snoqualmies store styrker ligger i de hvide druer som Sauvignon Blanc, Chardonnay og Riesling. Denne Riesling Organic kommer fra druer fra Columbia Valley, og har i næsen godt med fedme, modne pærer og æbler, grapefrugt, peber, gæret dej … meget landlig og har faktisk en meget speciel duft. Smagen er varm … vil slet ikke gætte på Riesling, og herudover er vinen krydret, aromatisk … men har egentlig en okay sur/sødme balance.

Købt hos Sigurd Müller Vinhandel, pris 105 kr.

Rating 4/7  

Skriv et svar