2013 Weingut Fritz Haag, Brauneberger Juffer Riesling Trocken GG, Mosel, Tyskland

Første Riesling torsdag aften … en Brauneberger Juffer Riesling Trocken GG og fra én af giganterne eller vel mere præcist; én af legenderne i Mosel, nemlig Weingut Fritz Haag, som ligger på Braunebergers stejle skiferskråninger ved byen Brauneberg i det centrale Mosel.

Georg fra Sigurd Müller Vinhandel havde forinden sagt, at denne vin sagtens kunne matche Egon Müller … og det kan den næsten også, for her er der tale om Riesling i absolut topklasse.

Familien Haag kan dateres tilbage til 1605, hvor familieejendommen Dusermonder Hof i Brauneberg blev anskaffet. Dengang hed byen ikke Brauneberg, men Dusermond … hvilket kan oversætte til “den søde bakke”, men ændrede altså navnet i 1925. Det var imidlertid først omkring 1937, at Fritz Haag grundlagde det succesfulde vinhus.

I 1957 afbrød den 20 årige Wilhelm Haag sine udlandsstudier for at hjælpe sin syge far Fritz med høsten. Wilhelm blev hjemme og overtog gradvis ansvaret. Det stod dog hurtigt klart, at Wilhelm ej blot videreførte familieforetagendet i samme stil som faderen.

Fokus blev nemlig nu i endnu højere grad lagt på kvalitet – hvilket i høj grad skete gennem en strengere udvælgelse af parceller samt lavere hektarudbytter. Wilhelms kvalitetsfokus bar frugt og med gode årgange op gennem 50-, 60-, 70-, 80-, og 90’erne blev Wilhelm i 1994 udråbt til ”Årets vinmager i Tyskland”.

I 2005 overtog Wilhelms søn Oliver og fruen Jessica driften. Forinden havde Oliver studeret ønologi i Geisenheim sideløbende med, at der blev arbejdet hos kapaciteter som Dönnhof i Nahe og Karthäuserhof i Ruwer. Efter ønologieksamen fik Oliver Haag ansættelse hos Mont de Toit i Sydafrika, efterfulgt af 5 år hos Wegeler i Rheingau. Herefter returnerede Oliver til familieejendommen, hvor vinene i dag laves med største omhu.

Og kronjuvelerne hos Haag er de to Grosse Lage marker Brauneberger Juffer og Brauneberger Juffer Sonnenuhr, som begge ligger på den venstre bred af Mosel overfor landsbyen Brauneberg. Brauneberger Juffer er en stejl, sydvendt skråning på ca. 32 hektar, som omslutter Brauneberger Juffer Sonnenuhr, som er på 10,5 hektar og ligger på toppen med den bedste placering og stejleste skråninger.

Her opnår Riesling druerne optimale vækstforhold. Skråningerne er domineret af mørk skifer, og undergrunden er meget jernholdig. Forhold der bidrager til høj mineralitet og et fantastisk lagringspotentiale. Mosel er Riesling-land, hvilket Fritz Haag da også anerkender til fulde, her arbejdes kun med Riesling.

Brauneberger fik tilnavnet Juffer i begyndelsen af 1700-tallet. Juffer betyder “pebermø” og navnet opstod, da 3 døtre til den lokale kammerherre Wunderlich, som efter Napoleons besættelse bestyrede størstedelen af Braunerberg, alle valgte at trodse deres fars ønsker om arrangeret ægteskab og i stedet viede deres glæde og kærlighed til de bedste vine fra deres forældres vingård og forbrev frøkerner … eller pebermøer.

Her har vi husets tørre topvin Brauneberger Juffer Riesling Trocken GG, hvor druerne kommer fra meget gamle vinstokke på Brauneberger Juffer. Og det er sgu bare klassevin.

Duftmæssigt fanger jeg fersken, mineralitet, citrus, nødder … voldsomt fantastisk duft. Ikke ret meget petroleum til gengæld … måske den unge alder, men dét savner jeg en smule ved vinen. Smagsmæssigt er vinen meget aromatisk … først mødes man af lidt fedme, som dog hurtigt går over i en rank renhed, hvor der vises spændstighed, friskhed og stor mineralitet. Der er hyld, blomster, kalk, lime … ganske fantastisk vin. Big Thumbs Up.

Købt hos Sigurd Müller Vinhandel, pris 180 kr., hvilket vel er ganske fornuftigt for en GG.

Rating 6/7 

2 tanker om “2013 Weingut Fritz Haag, Brauneberger Juffer Riesling Trocken GG, Mosel, Tyskland”

  1. Hej Ulrik … som altid tak for fantastisk blog … og misunderlig på al den vin du/I får smagt 🙂 … ved ikke om det er billedet eller anmeldelsen, men flasken er en Juffer GG og ikke Juffer-Sonnenuhr GG… ikke verdens største forskel på vinene og i Tyskland prismæssigt omkring €6 per flaske … men både Juffer og Juffer-Sonnenuhr er kvalificeret til at lave GG-vine og flasken er en Juffer GG … Helt enig i din vurdering og anmeldelse af vinen, men den er MEGET ung … gem et par flasker af specielt 2011 til 2020/2025 … så skal du se løjer … Fortsæt roligt det hårde arbejde og del dine oplevelser med os andre …. Bh Flemming

  2. For pokker … du har ret Flemming. Har vist set forkert … skal fluks blive rettet.
    Tak for det samt de pæne ord.
    vh Ulrik

Skriv et svar