2016 Cantine Viticoltori del Veneto Orientale, Vigna Dogarina Merlot, Veneto, Italien

2016 Cantine Viticoltori del Veneto Orientale, Vigna Dogarina Merlot, Veneto, ItalienVigna Dogarina er en del af det store kooperativ Cantine Viticoltori del Veneto Orientale, som står bag denne solrøde Merlot vin, som er næste vin på bloggen.

Det store kooperativ, som til dagligt blot kaldes Vi.V.O. Cantine, er stiftet i 2012 ved sammenlægningen af 2 større kooperativer Cantine Produttori Riuniti del Veneto Orientale og Cantina Produttori Campodipietra og i 2016 købte de også Vigna Dogarina, som dermed i dag er et af kooperativets 10 store vinerier, alle tidligere selvstændige vinkooperativer, som ligger i området ved Friuli, Treviso og Venedig.

Det samlede kooperativ Vi.V.O. Cantine har over 2.000 medlemmer, som samlet dækker over 4.500 hektar vinmarker og har en årlig produktion af på ikke mindre end 60.000 tons druer … med andre ord en ganske stor historie.

Købet af Vigna Dogarina var egentlig meget lige til, da vineriet med dens 100 hektar marker ligger nabo til Cantine Viticoltori del Veneto Orientale ved Salgareda / Campo di Pietra omkring 20 kilometer nordøst for Treviso.

Under Vigna Dogarina navnet laver kooperativet forskellige Prosecco, lidt Spumante, Moscato samt 4 hvidvine og 4 rødvine, hvoraf denne Vigna Dogarina Merlot altså er én af dem.

Den er lavet på 100% Merlot druer, som efter høst er renset, afstilket og afkølet med efterfølgende dynamisk udblødning. Bagefter er vinen gæret på rustfrie ståltanke ved kontrolleret temperatur og lagret en periode.

Duftmæssigt er det nærmest blommer, blåbær, solbær … sådan en dyb, mørk frugt, som virker lidt tilbagelænet. Det suppleres med lidt tobak, mynte, saltlakrids, læder, lidt søde krydderier og generelt en let sødme. Der er en vis renhed i frugten, som aldrig bliver voldsom eller for kraftig, selvom vinen virker til at en landlig saftighed over sig.

Og den smager skam også saftigt … men egentlig med en renhed på en ligetil og ukompliceret måde. Det er ikke kompleks, men letløbende drikkevin for alle og uden fedme fra de syditalienske vine, men i stedet en behagelig og frugtrig Merlot blødhed.

Forhandles af Propperiet, hvor en flaske koster 99 kr., men ved køb af 3 flasker er prisen kun 69,30 kr.

Vinanmeldelse 4/7