N.V. De Sousa, Grand Cru Reserve Blanc de Blancs Brut, Champagne, Frankrig

N.V. De Sousa, Grand Cru Reserve Blanc de Blancs Brut, Champagne, FrankrigPå S’vinbar valgte Jan denne Grand Cru Reserve Blanc de Blancs Brut fra det lille champagnehus De Sousa, der ligger i byen Avize i Côte Des Blancs regionen i Champagne.

De Sousa lyder måske ikke helt fransk, men det skyldes, at champagnehuset drives af familien De Sousa, som stammer fra Portugal.

Det er i dag Erick De Sousa, der som 3. generation driver Champagne De Sousa sammen med resten af familien, som I også kan se på billedet ovenover.

Familien har samlet 9,2 hektar vinmarker, som primært ligger ved Avize, men derudover ejes der et par gamle vinmarker ved Oger, Montagne de Reims og Vallée De La Marne med vinstokke tilbage fra 1932.

Alle vinmarker dyrkes efter både økologiske og biodynamiske principper. Nøgleordet hos De Sousa er produktion som i gamle dage. Der anvendes heste ved pløjning mellem vinstokkene og der anvendes egetræ ved lagring af Reserve vinene, hvilket altid sker med bærmen i lang tid.

Derudover sværger De Sousa til sen høst, således druerne opnår stor modning og kan drage ekstra fordel af den kalkrige jord.

Her har vi fat i husets Grand Cru Reserve Blanc de Blancs Brut, som selvfølgelig er 100% Chardonnay, som kommer fra forskellige marker i Cramant, Avize, Oger, Mesnil sur Oger og Chouilly med vinstokke, der gennemsnitlig er 43 år gamle.

Champagnen er et blend af 2-3 årgange og indeholder omkring 30% Reserve vin, som er lagret på egefade, mens resten er vinificeret og lagret på rustfrie ståltanke. Vinen er flasket helt ufiltreret i 2014 og dégorgement er sket i juni måned 2016.

Og det er altså tæskelækker champagne … næsen er virkelig frisk, citrus, gær, dej, egefade, lidt eksotisk frugt, næsten tørret i frugten, en lidt sødkrydret duft, godt med blomster, mynte, eukalyptus og sammenlagt ganske berusende at sniffe til. Woaw.

Smagen er ganske sprød, har små og fantastisk intense bobler, citrus, svag bitterhed, grape men ellers meget blid i eftersmagen trods fin syre og tørhed. Det bliver dog aldrig for tørt, for der smages også en let honningsødme. Efter lidt tid i glasset fader boblerne en smule ud, hvorved grape og bitterheden kommer lidt mere frem i smagsbilledet. Balanceret, frisk og lækker champagne.

Forhandles bl.a. af Kokkens Vinhus , hvor en flaske koster 475 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7