2014 Domaine Labet, Les Varrons Pinot Noir, Jura, Frankrig

2014 Domaine Labet, Les Varrons Pinot Noir, Jura, FrankrigDet er fandeme en vild vin … og så er det endda kun anden gang, at jeg smager Les Varrons Pinot Noir fra den skøre Julien på Domaine Labet i Jura. Det er grænseoverskridende som 70’er hønsestrik, landbrugskollektiv, kærlighedsrevolution, fællessex, lotus læbekys og violette snabeltyrkersko.

Men man bliver sgu glad i låget … akkurat, som sidste jeg smagte vinen i årgang 2013 på vinbaren Ved Stranden 10. Denne gang blev vinen dog serveret blindt, men jeg fik sporet mig frem til, at det måtte være noget biodynamisk Jura. Spot on.

Domaine Labet ligger på adressen Place du Village Chemin Monceau i den lille by Rotalier i Jura. Vinhuset drives af den energiske Julien Labet sammen søsteren Charlene og broderen Romain. Charlene hjælper Julien i vinkælderen, mens Romain arbejder i vinmarkerne. De tre søskende overtog vingården i 2012, da forældrene Alain og Josie Labet trak sig tilbage.

Julien har siden 1997 hjulpet Alain med driften, og havde samtidig sine egne 3 hektar marker, som Julien drev økologisk med produktion af helt naturlige vine … naturewine … uden brug af svovl og kemikalier.

Disse tre hektar er nu sammenlagt med Domaine Labet, som nu samlet ejer 13,5 hektar fordelt på 45 parceller, fordelt på 4 kommuner og 13 lieux dits aka vinmarker. De oprindelige marker er nu også under omlægning til økologisk produktion.

På markerne dyrker de tre søskende 66% Chardonnay, 17% Savagnin, 8% Poulsard, 6% Pinot Noir, 1% Trousseau samt 1% Gamay. Så mangler der sgu da vist 1% … men det lader vi være med at nævne.

Udbyttet er moderat og varierer ud fra vinstokkenes alder. Der høstet omkring 15-40 hektoliter pr. hektar fra de 40 år gamle stokke og 35-60 hektoliter pr. hektar fra de yngste vinstokke.

Selvom domænet endnu ikke er helt økologisk, så arbejder Labet familien så tæt på naturlige principper som muligt. Julien mener, at vingården skal være fuldstændig bæredygtig. Der anvendes derfor ingen kunstgødning eller pesticider, og kun økologisk kompost pløjes i jorden. Vi er således tæt på naturewine.

Julien er også et studie værd. Julien beskrives som en funky guy, part punk, part stoner. Han har tidligere arbejdet i både Bourgogne og Sydafrika. Da han begyndte at hjælpe faderen Alain med produktionen tilbage i 1997 indførte han bl.a. lagring af husets mange Chardonnay’er på enten nye eller nyere barriques. Og så er han hyper energisk … og meget gæstfri.

Denne Les Varrons Pinot Noir er lavet fra vinstokke plantet tilbage i 1985, er en naturewine uden brug af pesticider, sulfitter, SO2 eller andet. Der anvendes kun den naturlig gær og den er lagret på eg … hvor lang tid kan jeg dog ikke umiddelbart se.

I glasset er vinen let, transparent og let grumset. Duftmæssigt hyler det imod månen … bio, krudt, nytårsskyts, mødding, boblende kirsebær, blåbær, bare tæer i druerne, fims og gødning … kom bare høns, der er vitaminer i markerne. Derudover er der røg, skovbund og utrolig friskhed. Det stikker og prikker til dig … nogle vil nu løbe væk, mens vi andre blot bjæffer af lykke som små pekingesere.

I munden er vinen let, blød, saftig og vedkommende. Det er ren natur. Vi smager nærmest på koen og stikker snuden ned i møjet … og så nyder vi det, fint og præcist. Lang eftersmag, blødhed, lethed og hvor smager det dog godt.

Forhandles af Krone Vin, men prisen har jeg ikke fundet.

Vinanmeldelse 6/7