2012 Weingut Peter Kriechel, Marienthaler Rosenberg Frühburgunder, Ahr, Tyskland

2012 Weingut Peter Kriechel, Marienthaler Rosenberg Frühburgunder, Ahr, TysklandNoch Mehr Frühburgunder? Og svaret er selvfølgelig et rungende ja, specielt når det kommer fra Ahr som denne Marienthaler Rosenberg Frühburgunder fra Weingut Peter Kriechel, en lille familiedrevet vingård, som ligger ved byen Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Weingut Peter Kriechel har eksisteret i mere end 60 år. Vingården blev nemlig grundlagt af Peter Kriechel, som i mange år leverede druerne fra sin 1,5 hektar store vinmark til det lokale kooperativ. I 1952 besluttede han imidlertid at starte sin egen produktion … og det blev til Weingut Peter Kriechel.

I 1969 overtog Peters to ambitiøse sønner Hermann og Ernst driften, og de udvidede løbende ejendommen. De var uddannet som henholdsvis ønolog og vinavlstekniker, og fortsatte udviklingen af gården.

I dag er Ernst fortsat med i driften sammen med 3. generation i form af Markus Kriechel, Michael Kriechel, Gerd Kriechel og Peter Kriechel Junior. Markus er dog trådt ud af driften på grund af sygdom, så det er reelt Peter Kriechel Junior, der forestår ledelsen.

Sammen med vinmageren Michael Hewel driver de i dag ejendommens 24 hektar vinmarker … og dermed er gården faktisk og efter sigende den største private, familiedrevne vingård i Ahr.

Det er i øvrigt Ernst Kriechel forenden af bordet på billedet ovenfor, Peter Junior i den ternede skjorte med broderen Michael i den blå samt fætteren Gerd Kriechel længst til venstre.

Weingut Peter Kriechel ejer bl.a. markerne Rosenthal, Steinkaul, Herb Berg, Himmelchen, Pfaffenberg, Schieferlay og Sonnenberg … og de har faktisk primært tilplantet med røde druer, som fylder 85% af den samlede produktion.

Det er primært rødes sorter som Spätburgunder, Frühburgunder, Portugieser, Dornfelder, Regent og Domina. Der bliver dog også plads til lidt hvide druer, nemlig Müller-Thurgau, Riesling, Pinot Gris, Optima, Kerner, Würzer, Bacchus og Pinot Blanc.

Kriechel har samlet 4,5 hektar med druesorten, fordelt på 11 forskellige parceller. Michael Kriechel har udtalt, at Frühburgunder er vigtig for dem, da druen netop trives på de marker, hvor Spätburgunder vil ha’ det svært.

Deres bedste Frühburgunder marker er Walporzheimer Pfaffenberg og Marienthaler Rosenberg, hvor de plantede vinstokkene for omkring 25 år siden. Og det er jo netop sidstnævnte marl, som jo har givet druerne til netop denne vin, som er fra husets serie af de bedste vine … en serie de selv kalder Kultweine.

Vinen lagrer mindst 14 måneder på franske barriques og den er netop den vin, som Kriechel fik en 3. plads med i 2015 ved kåringen af Ahrs bedste Frühburgunder, mens vinen året efter fik førstepladsen i kåringen af bedste Frühburgunder. Den har 2,4 gram restsukker pr. liter … blot til info.

Igen er næsen lidt mørkere end forventet … det gælder egenligt både udseende og duft. Frugten er ikke helt kogte bær, men dog meget modne bær, blåbær, hindbær, blæk, bacon, røget kaffe, chokolade, mineraler, egefade og vanilje. Men selvom det ikke er en feminin vin, så dufter den ganske godt.

I munden er det en virkelig sammenhængende vin med en vis substans. Syren er mere grøn, men moden og der er kraft i samspil med en silkeblød og cremet smag. Der er ristede noter, peber og mineralsk bid.

Importør er Carlsen Vin, hvor en flaske i nyere årgang koster 449 kr.,

Vinanmeldelse 5,5/7