2013 Weingut Wasem, Ingelheimer Horn Frühburgunder, Rheinhessen, Tyskland

2013 Weingut Wasem, Ingelheimer Horn Frühburgunder, Rheinhessen, TysklandEn Frühburgunder smagning skal selvfølgelig omfatte en vin fra Weingut Wasem … den tyske pioner for druen. Det blev løst med denne 2013 Ingelheimer Horn Frühburgunder.

Weingut Wasem holder til i en gammel ejendom i den lille by Ingelheim i Rheinhessen. Ejendommen har tidligere været hjem for ridderen Hundt von Saulheim og hans hustru Anna Katharina, født von Rodenstein. Og i dag pryder det gamle våbenskjold fra de to gamle familier Saulheim og Rodenstein fortsat ejendommen, hugget ind i sten i 1614.

Men grundstenen til vinhuset Wasem er lagt langt senere … nemlig i 1912, hvor Julius Wasem etablerede vingården og startede med at producere vine i eget navn som første vinmager i Ingelheim.

I dag drives vingården … inklusiv en restaurant – kaldet Kloster – og et hotel, Wasem Weinhotel i ejendommen af tredje og fjerde generation af familien Wasem.

Tredje generation består af brødrene Holger og Burkhard Wasem, som driver gården med deres respektive hustruer Karin og Ilona. Mændene står for vinen, mens damerne står for gastronomien og hotellet.

Derudover er sønnerne Julius og Philip også med i fremstillingen af vinene … og de er begge i gang med uddannelsen til ønologer og har derfor masser af idéer til vinproduktionen. En anden søn Gerhard står for økonomien, mens to døtre Julia og Marie Louise fortsat går i skole. Men alt i alt … et rigtigt familieforetagende.

Weingut Wasem har samlet 34 hektar vinmarker, og de bedste marker er Pares, Horn, Sonnenhang, Burgberg og Schlossberg. Og huset er specielt kendt for deres Frühburgunder, som Julius Wasem allerede plantede tilbage ved starten af vingården og jo – som nævnt i min artikel om Frühburgunder – spillerede en stor rolle i druens redning og udbredelse.

Oprindelig hed druen Früher Blauer Burgunder, men ved en revision af officielle druesorter i 1953, så faldt druen simpelthen ud af listen. Det var kun en indædt, stædig og sirlig indsats fra Julius Wasem, som sikrede druen igen kom på de officielle lister i 1971.

Wasem havde luret druens potentiale og således gennem årene dyrket, selekteret og ført nøje regnskaber med udviklingen af druen, således han i 1967 kunne søge om, at druen igen blev officielt anerkendt, hvilket så lykkedes i 1971.

Ved optagelsen på de officielle lister, så skrev man dog, at druen pga. det lave udbytte alene vil være interessant lokalt i Ingelheim. Og det skyldes altså også gamle Julius Wasem, at druen blev plantet i store dele i Ingelheim.

Ved registeringen i 1971 blev Wasem familien også officielle avlere af druen og har bl.a. leveret de første spæde vinstokke til Kreuzberg, da han begyndte at dyrke Frühburgunder. Ja, de har formentlig leveret vinstokke til at lang række af vinproducenter i Tyskland og som skrevet i forrige indlæg også til Njord Vingård i Danmark.

I dag lider Ingelheim under, at området grundet klimaforandringerne er ved at blive en smule for varmt for Frühburgunder, hvorfor vinhuset også kun har få af de gamle marker tilbage.

De planter derfor i dag Frühburgunder på højere og mere vindblæste marker, hvor modningen kan ske langsommere. Alligevel starter de normal allerede i slutningen af august med at høste druerne, hvor udbyttet ligger under 30 hektoliter pr. hektar.

Den nyeste generation af vinmagere i familien, Julius – opkaldt efter bedstefaderen – har på Geisenheim skrevet speciale om fortsat udvikling af nye Frühburgunder kloner og er stadig tilknyttet instituttet med henblik på dette arbejde.

Denne Ingelheimer Horn Frühburgunder er enkeltmarksvin fra marken Horn ved Ingelheim, og den ligger lige mellem markerne Pars og Burgberg. Fra marken er der i øvrigt en fantastisk udsigt over med Rheingau og byerne Bingen, Rüdesheim og Eltville. Vinen er lavet i små træfade og lagret på barriques.

Der er duftmæssigt lækker kostald … her er vi godt i gang med at muge ud. Derudover er der krudt, grafit, kirsebær, brombær og virker til at ha’ godt med power. Det dufter sgu godt.

Smagsmæssigt er der også godt med krop, og vinen fremgår langt mørkere i smagen end foregående fra Njord. Der er hvid peber, lidt bitterhed og tanninerne markerer sig også tydelig med fad og egenoter.

Ingen importør og koster 22,70€ på vingården, altså svarende til omkring 169 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7